Antena 3 CNN Externe Sinteză: 3 zile de atacuri teroriste; 20 de morţi şi o lume îngrozită

Sinteză: 3 zile de atacuri teroriste; 20 de morţi şi o lume îngrozită

Sinteză: 3 zile de atacuri teroriste; 20 de morţi şi o lume îngrozită
Sursa foto: Foto: hindustantimes.com
09 Ian 2015   •   20:30
În ultimele trei zile, Franţa a fost scena celor mai dramatice evenimente din ultimii ani. Afectată de o serie de atacuri cu sânge rece, începând din Paris, cu redacţia Charlie Hebdo, până la operaţiunile de vineri seară. 20 de morţi în trei zile de atacuri. 
 
Miercuri, către ora locală 11.30 (12.30, ora României), doi bărbaţi îmbrăcaţi în negru, cu cagule pe faţă şi înarmaţi cu arme automate, deschid focul la sediul Charlie Hebdo din Paris, în plină şedinţă de redacţie, strigând "Allah Akbar!". Ei omoară 12 persoane, după care fug cu o maşină către nord-estul Parisului, schimbând vehiculul cu altul luat unui automobilist.
 
Poliţia îi caută pe Chérif (32 de ani) şi Said Kouachi (34 de ani), născuţi la Paris, fiii unui cuplu algerian. 
 
Reacţiile se multiplică în lume. Sloganul "je suis Charlie" se răspândeşte pe reţelele de socializare şi pe străzi. Miercuri seara, peste 100.000 de persoane manifestează în Franţa, iar alte mitinguri au loc în mai multe oraşe din toată lumea. 

VEZI ÎNTREAGA DESFĂŞURARE A EVENIMENTELOR
 
Joi dimineaţa o poliţistă este omorâtă, iar un agent municipal este grav rănit la Montrouge, în apropiere de Paris, într-un atac armat al cărui autor fuge.
 
Fraţii Kouachi sunt recunoscuţi joi dimineaţa de administratorul unei benzinării, pe care l-au agresat, în apropiere de Villers-Cotterst, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Paris. Nu sunt găsiţi. 
Publicaţiile sunt în doliu, persoane anonime depun flori, creioane, lumânări sau mesaje la sediul Charlie Hebdo. Joi la prânz Franţa păstrează un moment de reculegere. Este tras clopotul de la Notre-Dame de Paris. Luminile Turnului Eiffel sunt stinse, timp de câteva momente, la ora locală 20.00 (21.00, ora României).
Cei doi bărbaţi sunt catalogaţi drept "eroi jihadişti" de către postul de radio al organizaţiei Statul islamic (SI). Ei se află de ani de zile pe lista neagră americană cu terorişti, iar Said Kouachi s-a antrenat în Yemen în mânuirea armelor, în 2011, potrivit unor oficiali americani.
Vineri, urmărirea este reluată şi izbucneşte un atac armat la un baraj. Fugarii, puternic înarmaţi, se baricadează împreună cu o persoană pe care o iau ostatică într-o tipografie din Dammartin-en-Goële.
Satul este încercuit de către forţele de ordine, susţinute de trei elicoptere. Mai multe şcoli sunt evacuate.
Suspectul de la Montrouge este identificat, iar mai multe surse din cadrul poliţiei afirmă că s-a stabilit o "legătură" între acest suspect şi fraţii Kouachi.
Către ora locală 13 (14.00, ora României), două persoane sunt ucise într-un atac armat la porţile Parisului, iar mai multe persoane sunt luate ostatice într-un magazin cu specific evreiesc. Atacatorul de la Montrouge este suspectat că este implicat, potrivit unor surse din poliţie.
Forţele de elită franceze lansează simultan asaltul, vineri, şi-i ucid atât pe cei doi jihadişti acuzaţi de masacrul de la Charlie Hebdo, cât şi pe autorul luării de ostatici soldate cu morţi într-un magazin evreiesc de la Paris.
Acest deznodământ pune capăt celor trei zile urmărire, după atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o undă de şoc în întreaga lume.
 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close