Antena 3 CNN Externe Siria acuză SUA că încurajează violenţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad

Siria acuză SUA că încurajează violenţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad

Siria acuză SUA că încurajează violenţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    28 Aug 2012   •   11:48

Statele Unite sunt "actorul principal" care încurajează rebelii sirieni să lupte împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Declaraţia vine din partea ministrului sirian al Afacerilor Externe şi a apărut marţi, în cotidianul britanic The Independent.

"Noi credem că Statele Unite sunt actorul principal împotriva Siriei şi ceilalţi sunt instrumentele sale", a declarat Walid Muallem, potrivit AFP.

Oficialul sirian susţine că americanii utilizează Siria pentru a contracara influenţa Iranului în Orientul Mijlociu şi au exagerat capacităţile nucleare ale Teheranului pentru a vinde arme ţărilor din Golful Persic.

Muallem vorbeşte despre un studiu recent al unui cerc de reflecţie american, Brookings Institution, care a conchis, potrivit lui, că: "dacă vreţi să opriţi Iranul, trebuie să începeţi cu Damascul".

"Însă nimeni nu ne-a spus de ce este interzis pentru Siria să aibă relaţii cu Iranul, când majoritatea ţărilor din Golf, dar nu toate, au relaţii foarte importante cu Iranul", adaugă Muallem.

Mai mult, ministrul sirian acuză Statele Unite de susţinerea ofensivei militare a rebelilor, furnizându-le echipamente de telecomunicaţii, ceea ce semnifică susţinerea terorismului, potrivit lui.

În ceea ce priveşte o eventuală folosire a armelor chimice de către regimul Assad, Muallem spune că "responsabilitatea Guvernului este de a-şi proteja poporul său".

Preşedintele Francois Hollande a atras atenţia, luni, că Franţa este pregătită pentru o intervenţie directă în Siria, dacă regimul actual va utiliza arme chimice.

Săptămâna trecută, preşedintele american Barack Obama a avertizat şi el regimul lui Bashar al-Assad că recurgerea la armele chimice sau chiar mutarea acestora ar reprezenta trasarea unei "linii roşii" pentru Washington ameninţând cu intervenţia militară, în caz de nevoie.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), aproximativ 23.000 de persoane au murit în Siria, de la debutul revoltei, în martie 2011.





×
Subiecte în articol: Siria SUA violente Bashar al-Assad
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close