Antena 3 CNN Externe Siria. Confruntările armate violente au fost reluate. Sâmbătă au fost ucişi 168 de oameni

Siria. Confruntările armate violente au fost reluate. Sâmbătă au fost ucişi 168 de oameni

Siria. Confruntările armate violente au fost reluate. Sâmbătă au fost ucişi 168 de oameni
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Iul 2012   •   10:36

Confruntările armate violente s-au reluat duminică la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, unde rebeli retraşi în mai multe cartiere rezistă unei ofensive a armatei, anunţă militanţi, relatează AFP.
   
Cel puţin patru persoane au fost ucise duminică în ţară, potrivit unui prim bilanţ prezentat de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, după o zi de violenţe în care au fost ucise 168 de persoane - 94 de civili, 33 de rebeli şi 41 de militari, potrivit ONG-ului.
   
"Confruntări violente aveau loc duminică dimineaţa, în special în cartierele Bab al-Jadid, Zahraa şi Arkuba", a anunţat ONG-ul , precizând că " au fost auzite explozii, în timp ce aviaţia survola oraşul".
   
Confruntările au marcat o pauză sâmbătă seara la Alep, după asaltul lansat sâmbătă în zori de către armata siriană, care a bombardat şi mitraliat din elicoptere cartierele controlate de către rebeli în acest oraş cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori care constituie o miză crucială pentru ambele tabere.
   
Acest front a fost deschis pe 20 iulie, iar asaltul a fost iniţiat după sosirea unor trupe suplimentare.
   
Pe de altă parte, liderul opoziţiei siriene în exil a solicitat sâmbătă ţărilor "surori" şi "prietene" să îi înarmeze pe rebeli şi a subliniat că preşedintele Bashar al-Assad trebuie să fie judecat pentru "masacrele" comise asupra sirienilor, în contextul asaltului de la Alep.
   
"Aşteptăm de la fraţi şi prieteni o susţinere a Armatei Siriene Libere (ASL) o susţinere calitativă. Vrem arme care să ne permită să oprim tancurile şi avioanele de luptă" ale armatei, a declarat Abdel Basset Sayda, preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS), principalul grup al opoziţiei, într-o conferinţă de presă la Abu Dhabi.
   
"Exemplul yemenit nu se poate aplica în Siria", a apreciat el, referindu-se la amnistia acordată preşedintelui yemenit Ali Abdallah Saleh la plecarea acestuia de la putere, după un an de revoltă populară.
   
"Sunt comise masacre. Noi credem că Bashar al-Assad trebuie să fie judecat. Este un criminal şi nu trebuie să i se acorde refugiu", a subliniat preşedintele CNS.
   
Sayda a anunţat, în plus, că va discuta cu grupările rebele prezente pe teren despre crearea unui Guvern de tranziţie care să fie condus de către o personalitate angajată în revoltă încă de la începutul acesteia.
   
"Studiem ideea (unui Guvern de tranziţie) şi vom intra în contact cu toate forţele aflate pe teren în Siria", a declarat el.
   
Acest Guvern ar urma să fie condus de către "o personalitate patriotică, cinstită, de consens şi angajată în favoarea obiectivelor revoluţiei siriene de la începutul ei", a adăugat Sayda.
   
Întrebat despre coordonaea cu generalul Manaf Tlass, militarul cu cel mai înalt grad care a dezertat din armata siriană şi un apropiat al preşedintelui Bashar al-Assad, Sayda a declarat că această coordonare trebuie să aibă loc în primul rând cu grupurile de pe teren, în special Armata Siriană Liberă (ASL), formată din dezertori şi civili.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close