Antena 3 CNN Externe Siria: Dacă SUA vor efectua un nou raid, ne vom apăra teritoriul

Siria: Dacă SUA vor efectua un nou raid, ne vom apăra teritoriul

Siria: Dacă SUA vor efectua un nou raid, ne vom apăra teritoriul
27 Oct 2008   •   22:02

Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, acuză Statele Unite că au comis "o agresiune teroristă" prin raidul care a vizat duminică un sat sirian de la frontiera cu Irakul.
"Considerăm că este o agresiune criminală şi teroristă. Iar responsabilitatea aparţine administraţiei americane", a declarat Mouallem într-o conferinţă de presă organizată la Londra după întâlnirea cu omologul britanic David Miliband.
"Conform legislaţiei internaţionale, uciderea civililor este o agresiune teroristă", atrage atenţia ministrul sirian.
Întrebat dacă Siria ar putea răspunde prin forţă unei noi agresiuni de acest fel, Mouallem a spus: "Dacă vor efectua un nou raid, ne vom apăra teritoriul".
Un oficial american a confirmat, sub protecţia anonimatului, că raidul a fost efectuat de Statele Unite, dând asigurări că este "un succes" împotriva combatanţilor străini care vin în Irak. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dana Perino, a refuzat să comenteze incidentul.
Ministrul sirian de Externe a subliniat că toate victimele erau civili: "Sunt civili sirieni, neînarmaţi şi se aflau pe teritoriul Siriei".
Mouallem a explicat că patru elicoptere americane au traversat frontiera dintre Irak şi Siria, duminică la ora locală 17.00. Două aparate au aterizat în apropierea satului, iar celelalte două le ofereau sprijin aerian. Din elicoptere au coborât militari care au deschis focul omorând opt civili, între care un tată şi patru copii.
La rândul său, Guvernul de la Bagdad a anunţat că raidul a vizat "o locaţie unde aveau loc activităţi antiirakiene".
Mouallem a dat asigurări că Siria depune toate eforturile pentru controlarea frontierei cu Irakul. "Aşa cum se întâmplă peste tot în lume, nu putem închide frontiera în totalitate. Este nevoie de un partener de cealaltă parte pentru controlul frontierei. Nu avem un partener de cealaltă parte cu care să facem schimb de informaţii", a explicat oficialul sirian.
Într-un comunicat difuzat după întâlnirea cu Mouallem, David Miliband a anunţat că Guvernul britanic "regretă orice victimă civilă".

×
Subiecte în articol: Siria Irak SUA Marea Britanie Casa Alba
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close