Antena 3 CNN Externe Siria, în pragul unei revoluţii. Mii de oameni au manifestat în diferite oraşe

Siria, în pragul unei revoluţii. Mii de oameni au manifestat în diferite oraşe

Siria, în pragul unei revoluţii. Mii de oameni au manifestat în diferite oraşe
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Apr 2011   •   11:44

Siria ar putea fi următoarea ţară din seria revoluţiilor arabe. Cel puţin nouă oameni au fost ucişi, vineri, în ciocniri cu forţele de securitate, în cursul unor manifestaţii la care au participat mii de oameni, în diferite oraşe siriene.

Protestatarii sunt dezamăgiţi de faptul că preşedintele Bashar al-Assad nu a anunţat nici o reformă majoră, după primele manifestaţii de luna trecută.

 
Cele mai grave confruntări s-au produs în oraşul Duma, la 15 kilometri de Damasc. După ce au incendiat portretul preşedintelui Bashar al-Assad, manifestanţii au aruncat cu pietre spre poliţişti, iar aceştia au ripostat cu muniţie de război. Cel puţin opt oameni ar fi fost ucişi, iar alte câteva zeci - răniţi sau arestaţi. 
 
Autorităţile dau vina pentru uciderea manifestanţilor pe aşa-zişi "bandiţi înarmaţi" care ar fi deschis focul de pe acoperişuri. Tot ei au fost blamaţi şi pentru uciderea unei fetiţe, într-un alt oraş din ţară. Informaţiile sunt greu de verificat, deoarece regimul sirian a impus restricţii ziariştilor străini.

Un jurnalist de la Reuters este dat dispărut iar un coleg de-al său a fost eliberat după câteva zile de arest. Alţi doi jurnali;ti, de la Associated Press, au fost somaţi să părăsească imediat ţara.
 
Analiştii consideră că violenţele din Siria au fost amplificate de discursul preşedintelui de la jumătatea săptămânii. Acesta a pus protestele pe seama unei "conspiraţii străine" şi nu a ridicat starea de urgenţă, aşa cum spera populaţia. 
 
 

×
Subiecte în articol: Siria manifestatii Bashar al-Assad
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close