Antena 3 CNN Externe Siria, mărul discordiei între Statele Unite şi Rusia

Siria, mărul discordiei între Statele Unite şi Rusia

Siria, mărul discordiei între Statele Unite şi Rusia
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
04 Feb 2012   •   18:12
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, cere omologului sirian, Bashar al-Assad, să se retragă de la putere. Obama îl acuză pe Assad de reprimarea protestelor şi de uciderea civililor, conform presei internaţionale.

Obama a acuzat regimul sirian, într-o declaraţie foarte dură, de „ură faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană”, după moartea a sute de persoane în oraşul Homs. Liderul a adăugat că Assad şi-a pierdut legitimitatea şi comunitatea internaţională „trebuie să lucreze pentru a proteja poporul sirian”.

„La 30 de ani după ce tatăl său a masacrat zeci de mii de persoane nevinovate la Hama, Bashar al-Assad a demonstrat o ură similară faţă de oameni şi faţă de demnitatea umană”, a spus Obama.

Bilanţul incidentelor violente din oraşul sirian Homs a ajuns la aproximativ 350 de morţi, conform unui lider al opoziţiei siriene, citat de Sky News.

„Era o zi normală de proteste, dar au început să lanseze obuze de mortieră asupra mulţimii”, a declarat Abu Rami Alhomsy, membru al Comisiei Generale a Revoluţionarilor Sirieni. „Multe femei şi mulţi copii au fost ucişi sau răniţi”, a completat oficialul.

Autorităţile siriene susţin că autorii atacurilor sunt „teroriştii”.

Statele Unite fac presiuni pentru o intervenţie în Siria

Secretarul de stat american Hillary Clinton a făcut un apel sâmbătă la Europa şi Statele Unite pentru a face mai multe împotriva regimurilor tiranice, pentru a promova democraţia şi a repara daunele cauzate de criza financiară globală, conform AP.

Clinton a declarat în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema apărării că americanii şi europenii trebuie să trimită un mesaj comun, clar către autocraţi, precum cei din Siria şi că aceştia "nu pot sta în calea viitorului cu pistolul”.


Rusia: Dacă Statele Unite doresc un scandal, nu îi putem opri


Declaraţiile liderului american vin în contextul în care ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov a anunţat că va merge marţi la Damasc pentru o întrevedere cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a găsi o soluţie diplomatică la criză, conform AFP.

„La solicitarea preşedintelui Dmitri Medvedev, Lavrov şi Mihail Fradkov (şeful serviciilor de informaţii externe) se vod deplasa la Damasc pe 7 februarie pentru a se întâlni cu preşedintele Sirie”, conform surselor diplomatice ruse.

Lavrov a avertizat Washington-ul că implicarea în problemele Siriei va duce la "un scandal”, conform AP.

Lavrov a spus într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că Moscova şi-a făcut amendamentele la textul susţinut de puterile vestice, înaintat de SUA către Consiliul de Securitate al ONU.

„Dacă vor un alt scandal la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, nu îi vom opri noi”, a declarat Lavrov, care a adăugat că speră ca Statele Unite să nu voteze această rezoluţie la Naţiunile Unite.


×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close