Antena 3 CNN Externe Siria neagă folosirea armelor chimice şi acuză SUA şi Marea Britanie de minciuni

Siria neagă folosirea armelor chimice şi acuză SUA şi Marea Britanie de minciuni

Siria neagă folosirea armelor chimice şi acuză SUA şi Marea Britanie de minciuni
26 Apr 2013   •   20:30

Statele Unite şi Marea Britanie „mint” în privinţa utilizării armelor chimice de către Siria, a precizat regimul de la Damasc, care a dat asigurări că nu deţine un astfel de arsenal.

„Tot ce au spus Statele Unite şi Guvernul britanic sunt lucruri lipsite de credibilitate. Este vorba de lucruri fără acoperire, o nouă tactică de exercitare a presiunilor politice şi economice asupra Siriei”, a declarat Omran Al-Zubi, ministrul sirian al Informaţiilor, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„Poate că cei care au folosit astfel de arme sunt teroriştii”, a adăugat oficialul sirian, referindu-se la combatanţii opoziţiei siriene.

Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a declarat joi că este foarte probabil ca regimul din Siria să fi utlizat arme chimice, adăugând însă că informaţiile nu sunt sigure.

„Serviciile de informaţii americane au concluzionat, cu un anumit nivel de exactitate, că regimul sirian a utilizat arme chimice, în special gaz sarin", a spus Hagel.

Cu toate acestea, vineri, Israelul a solicitat SUA o intervenţie militară în Siria, cu scopul de a scuriza arsenalul chimic al acestei ţări.

„Este clar că dacă există voinţă din partea Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, pot acţiona militar pentru a prelua controlul asupra arsenalului chimic sirian", a declarat adjunctul ministrului israelian de Externe, Zeev Elkin.

Vineri, preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut o evaluare definitivă privind utilizarea armelor chimice de către regimul din Siria, înainte de a lua o decizie privind noi măsuri în acest caz.

„Trebuie să stabilim lucruri certe. Preşedintele vrea lucruri clare", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Guvernul şi rebelii din Siria s-au acuzat reciproc de faptul că folosesc arme chimice. Mai mulţi reprezentanţi ai ONU încearcă să intre în Siria pentru a investiga acest caz.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat în urmă cu mai mult timp că utilizarea armelor chimice ar schimba poziţia Washingtonului privind o posibilă intervenţie militară în Siria.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close