Antena 3 CNN Externe Siria. ONU anunţă suspendarea misiunii, din cauza "intensificării violenţelor"

Siria. ONU anunţă suspendarea misiunii, din cauza "intensificării violenţelor"

Siria. ONU anunţă suspendarea misiunii, din cauza "intensificării violenţelor"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Iun 2012   •   16:52

Şeful observatorilor ONU în Siria, generalul Robert Mood, a anunţat sâmbătă "suspendarea" misiunii lor în această ţară, din cauza "intensificării violenţelor", relatează AFP.
   
"Din cauza intensificării violenţei armate în ultimele zece zile (...) şi din cauza riscurilor la care se supune, misiunea observatorilor ONU (UNSMIS) îşi suspendă activităţile. Observatorii vor înceta misiunile de patrulare până la noi ordine. Contactele cu părţile vor fi restrânse", a anunţat generalul Mood, într-un comunicat.
   
"Absenţa voinţei celor două părţi (Guvern şi opoziţie) de a ajunge la o tranziţie paşnică şi insistenţa către (soluţii) militare cresc pierderile: civili nevinovaţi, bărbaţi, femei şi copii sunt ucişi în fiecare zi. Acest lucru sporeşte totodată riscurile pe care şi le asumă observatorii", explică generalul din cadrul ONU.
   
Misiunea ONU a fost staţionată în Siria în aprilie, cu scopul să monitorizeze aplicarea unui armistiţiu, preconizat de planul Annan, dar care nu a fost respectat niciodată.
   
"Escaladarea violenţei ne limitează atât capacitatea de a observa, verifica şi raporta faptele, cât şi de a ajuta la angajarea unui dialog local" între părţi, adaugă generalul.
   
"Suspendarea activităţilor acestei misiuni va fi revizuită zilnic. Activităţile vor fi reluate atunci când vom aprecia că situaţia va fi adecvată", se mai arată în comunicat.
   
"Noi suntem pregătiţi să cooperăm cu toate părţile pentru a ajuta să se pună capăt violenţelor şi să fie promovat un dialog politic. Reluarea operaţiunilor noastre rămâne obiectivul nostru", a dat asigurări generalul Mood.
   
Observatorii ONU staţionaţi în Siria au anunţat în mai multe rânduri că au fost împiedicaţi să pătrundă în anumite regiuni şi că au fost luaţi ca ţinte în cursul misiunii lor.
   
Potrivit unui bilanţ al organizaţiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian al Drepturilor Omului cu sediul la Londra de joi, violenţele s-au soldat cu cel puţin 3.353 de morţi de la 12 aprilie, data intrării în vigoare a armistiţiului observatorilor, şi până în prezent.
   
La cincisprezece luni de la începutul unei mişcări de contestare paşnice împotriva regimului lui Bashar al-Assad, mişcare care s-a militarizat în decursul lunilor în faţa reprimării, comunitatea internaţională rămâne, în continuare, divizată asupra mijloacelor de oprire a băii de sânge care s-a soldat, în total, cu peste 14.000 de morţi, majoritatea civili, potrivit ONG-ului.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close