Antena 3 CNN Externe Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur | Autorităţile nu fac faţă dezastrelor

Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur | Autorităţile nu fac faţă dezastrelor

Siria a cerut, pentru prima dată, asistență de la Uniunea Europeană, la două zile după ce un cutremur devastator a ucis peste 11.000 de oameni acolo și în Turcia, a anunțat miercuri Comisia Europeană.

Siria solicită sprijinul UE pentru prima dată după cutremur | Autorităţile nu fac faţă dezastrelor
Sursa foto: Reuters
de Ştefan Petrică    |    08 Feb 2023   •   22:21

Uniunea Europeană a declarat că va oferi sprijin suplimentar de urgență ambelor țări și asistență umanitară de urgență în valoare de 6,5 milioane de euro (7 milioane de dolari) într-una dintre cele mai mari operațiuni de căutare și salvare realizate vreodată prin Mecanismul său de protecție civilă.

"Am primit o cerere de asistență din partea guvernului Siriei prin mecanismul de protecție civilă”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Lenarcic a declarat că statele membre ale UE sunt încurajate să contribuie cu asistență, așa cum se solicită.

Un oficial al UE a spus că blocul de 27 de membri va avea nevoie de suficiente garanții pentru a se asigura că ajutorul oferit ajunge efectiv la cei care au nevoie și că furnizarea oricărei asistențe viitoare a UE nu va rămâne nemonitorizată.

Citeşte şi: România, prima ţară din UE care a ajuns în zonele afectate din Turcia | Nicolae Ciucă: "Vom oferi ajutor şi cetăţenilor sirieni"

O țară poate solicita asistență prin mecanismul UE atunci când amploarea unei urgențe sau a unui dezastru îi copleșește capacitățile de răspuns.

Odată activat, Centrul de Coordonare a Răspunsului în situații de urgență al UE coordonează și finanțează asistența oferită de statele membre ale UE și de alte opt țări participante, potrivit Reuters.

Lenarcic va vizita zonele afectate din Turcia mâine.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close