Antena 3 CNN Externe Ce sunt și cum funcționează sistemele HIMRAS donate de americani Ucrainei | Imagini cu rachetele în acțiune

Ce sunt și cum funcționează sistemele HIMRAS donate de americani Ucrainei | Imagini cu rachetele în acțiune

Washingtonul va furniza Ucrainei un sistem avansat de rachete de artilerie. Ce sunt HIMRAS și cum funcționează.

Ce sunt și cum funcționează sistemele HIMRAS donate de americani Ucrainei | Imagini cu rachetele în acțiune
Sursa foto: Twitter/DefenceU
de Alexandra Ionescu    |    04 Iul 2022   •   21:08

HIMARS, produs de compania americană Lockheed Martin, este unul dintre cele mai avansate sisteme de artilerie ale momentului. România deţine astfel de arme.

HIMARS este operat de o echipă formată din trei oameni – un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic, dar suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.

Lansatoarele moderne HIMARS primite de la americani pot trage salve câte 6 rachete de precizie de 227 mm M30/M31.

Un singur lansator costă peste 5 milioane de dolari și trage mai multe tipuri de rachete ghidate care pot lovi de la 30 pînă la 300 de km.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

A fost nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a antrena trupele ucrainene pe primele patru sisteme HIMARS, înainte ca acestea să fie transferate în Ucraina.

Ucrainenii cer de multă vreme astfel de sisteme, spunând că au nevoie de ele pentru a lovi eficient și de la distanță trupele ruse, care folosesc masiv artileria pentru a obține progrese treptate în Donbas.

Moscova a avertizat că va ataca ținte din Ucraina pe care „încă nu le-au lovit” dacă Occidentul furnizează Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acțiune.

×
Subiecte în articol: HIMRAS SUA Ucraina razboi Rusia rachete
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close