Antena 3 CNN Externe Sistemul american de sateliţi de apărare are probleme de fucţionare

Sistemul american de sateliţi de apărare are probleme de fucţionare

Sistemul american de sateliţi de apărare are probleme de fucţionare
25 Noi 2008   •   10:27

Un satelit militar al SUA, folosit la detectarea rachetelor inamice a încetat să mai funcţioneze la jumătatea lunii septemrbie, subliniind astfel necesitatea ca SUA să fie la zi cu înlocuirea sateliţilor, a apreciat un oficial american, susţinut şi de analişti.
Deşi forţele aeriene nu au făcut comentarii, Space News relata luni că şeful Pentagon însărcinat cu achiziţiile, John Young, a semnat un memorandum către Congres în care cere 117 milioane de dolari pentru anul fiscal 2009 pentru un nou satelit astfel încât să se acopere o posibilă ?gaură în sistem? ce ar putea apărea în jurul anului 2014.
?Acum nu există o lipsă în sistemul de avertizare anti-rachetă, dar pierderea unui satelit înseamnă că există un pericol crescut de creare a unei găuri undeva deoarece redundanţa sistemuluiactual este diminuată?, aprecia Loren Thompson de la Institutul Lexington.
Acesta crede că eroarea apărută subliniază necesitatea lansării noului program ?Space Based Infrared Satellite (SBIRS)?, realizat de Lockheed Martin Corp.
Satelitul defect era de altfel ultimul lansat, în noiembrie 2007, şi făcea parte din actualul ?Program de Sprijinire a Apărării? (DSP).
În total, guvernul american a lansat 23 de sateliţi DSP de avertizare anti-rachetă din 1970, iar experţii estimează că acum lucrează între 6 şi 10, adică aproape dublu faţă de cât este necesar pentru a vedea tot Pământul în acelaşi timp.
Oricum programul DSP a început să ?se strice?, dar acest lucru nu ar fi o mare problemă dacă înlocuitorul SBIRS ? nu ar fi în aceeaşi situaţie, spun analiştii.
Programul SBIRS a fost lovit de numeroase probleme, inclusive amânări din cauza problemelor tehnologice, iar Lockheed rescrie software-ul după ce după o lansare din 2006, satelitul nu a putut comunica cu un altul.
Primul senzor SBIRS este deja pe orbită la bordul unui satelot secret, dar primul satelit special construit în acest sens nu va fi lansat mai devreme de 2010.
SBIRS a fost lansat în 1996, cu scopul de a lansa primul satelit în 2004, la un cost de 4,2 miliarde dolari. După numeroase teste şi încercări costul a depăşit 11 miliarde dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: armata SUA
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close