Antena 3 CNN Externe Un important site de știri de opoziție din Belarus a fost blocat, iar redactorul-șef a fost arestat

Un important site de știri de opoziție din Belarus a fost blocat, iar redactorul-șef a fost arestat

Autoritățile belaruse au anunțat joi că au blocat accesul la Nașa Niva, una din principalele instituții media online de opoziție, iar redactorul șef al acesteia a fost arestat.

Un important site de știri de opoziție din Belarus a fost blocat, iar redactorul-șef a fost arestat
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Iul 2021   •   16:41

Într-un comunicat, Ministerul Informației de la Minsk declară că "a decis să restricționeze accesul la site-ul nn.by", adresa Nașa Niva, conform unei legi care restricționează difuzarea anumitor informații.

"Am pierdut legătura cu unii din angajații noștri, inclusiv cu redactorul-șef Egor Martinovici. Este posibil ca el să fi fost reținut, cititori ai noștri ne-au comunicat că au văzut polițiști în clădirea unde se află redacția", indică Nașa Niva pe canalul Telegram.

În același timp, Asociația Jurnaliștilor din Belarus a anunțat arestarea redactorului șef al site-ului de informare independent orsha.eu, Igor Kazmerciak, și blocarea site-ului dev.by, care acoperă actualitatea din sectorul tech.

Autoritățile belaruse au continuat în ultimele luni represiunea împotriva mișcării de contestare istorice, apărută în august 2020 ca reacție împotriva realegerii considerate frauduloase a președintelui Aleksandr Lukașenko.

Viktor Babaryko, care era considerat unul dintre cei mai puternici candidați ai lui Lukașenko a fost condamnat săptămâna trecută la 14 ani de închisoare, fiind acuzat de fraudă.

În februarie, două jurnaliste de la postul TV de opoziție Belsat, Daria Ciulțova și Katerina Bahvalova, au fost condamnate la doi ani de închisoare, acuzate că au instigat la "tulburări" în timp ce acopereau protestele din 2020.

O altă media independentă vizată a fost TUT BY, care acoperise activ manifestațiile. În mai, circa 15 dintre angajații săi au fost arestați, iar site-ul a fost blocat după percheziții, potrivit The Moscow Times.

La sfârșitul lunii mai a fost arestat un alt jurnalist belarus, care trăia în exil, Roman Protasevici, reținut după deturnarea la Minsk a avionului de linie cu care călătorea.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close