Antena 3 Externe Situația în Ucraina riscă să escaladeze. OSCE afirmă că Rusia trimite arme rebelilor

Situația în Ucraina riscă să escaladeze. OSCE afirmă că Rusia trimite arme rebelilor

18 Oct 2018   •   23:20
Situația în Ucraina riscă să escaladeze. OSCE afirmă că Rusia trimite arme rebelilor
Sursa foto: Foto: Wikipedia

O misiune de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a informat joi AFP că a reperat posibile transferuri de arme din Rusia spre teritoriile separatiste din Ucraina, în timp ce Moscova susţine că nu îi sprijină militar pe rebeli. 

Într-un e-mail trimis AFP, OSCE a afirmat că a observat săptămâna trecută armament greu trecând frontiera noaptea. 

O dronă OSCE a filmat "autovehicule, printre care un camion care deplasa un mijloc blindat pentru transportul trupelor" intrând şi ieşind de pe teritoriul ucrainean sub control separatist pe un drum de ţară fără post de frontieră. 

OSCE, a cărei echipă formează singura misiune de observare independentă din estul Ucrainei, nu a afirmat explicit că rebelilor li s-au livrat arme. 

Cu alte două ocazii, organizaţia a informat că a văzut convoaie de arme deplasându-se în apropierea frontierei ucrainene, însă fără să treacă peste aceasta. 

OSCE, care dispune de 600 de observatori în această regiune, a deplâns în repetate rânduri că dronele sale sunt bruiate, chiar doborâte în zonele de conflict. 

"Rusia trebuie să înceteze să mai livreze arme letale intermediarilor săi din estul Ucrainei profitând de întunericul nopţii", a reacţionat pe Twitter ambasada americană la Kiev. "Numai Rusia poate pune capăt băii de sânge din Ucraina", a subliniat reprezentanţa diplomatică. 

Războiul dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană a făcut peste 10.000 de morţi din 2014. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi sprijină militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte în pofida a numeroase dovezi. 

Acordul de pace de la Minsk. încheiat la începutul lui 2015 şi urmat de o serie de armistiţii, a permis reducerea considerabilă a luptelor, dar violenţele continuă să izbucnească periodic de-a lungul liniei de front.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close