Antena 3 CNN Externe Situație alarmantă în Beijing din cauza COVID. În Shanghai crește numărul cazurilor

Situație alarmantă în Beijing din cauza COVID. În Shanghai crește numărul cazurilor

Un focar de COVID-19 s-ar fi răspândit în capitala Chinei și a pus autoritățile în alertă, în timp ce în Shanghai, după un lockdown de săptămâni întregi numărul de cazuri și de decese continuă să crească, potrivit CNN.

Situație alarmantă în Beijing din cauza COVID. În Shanghai crește numărul cazurilor
Sursa foto: Getty Images/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    25 Apr 2022   •   11:18

Beijingul încearcă să depisteze un focar de Covid-19 care s-ar fi răspândit în capitală de o săptămână, au declarat autoritățile orașului în weekend. Există perspectiva ca în curând să fie puse în aplicare restricții mai stricte, așa cum este deja în alte orașe chineze.

Chaoyang, unul dintre cele mai mari districte ale Capitalei, a anunțat duminică faptul că va lansa trei runde de testare în masă a locuitorilorși celor care lucrează în district, aproximativ 3,5 milioane de rezidenți, conform ultimului recensământ.

Anunțul a fost făcut după ce 11 cazuri au fost depistate într-o perioadă de 24 de ore, ceea ce a făcut ca oamenii să intre în panică și să înceapă cumpărături, de teamă că se apropie un lockdown. Cartierul include centrul de afaceri și o serie de ambasade străine, iar locuitorii se grăbesc să se aprovizioneze cu bunuri de bază, în ciuda asigurărilor date de autorități că există provizii suficiente.

Oficialii din Beijing au declarat în weekend că urmăresc cazuri în mai multe districte. Capitala a înregistrat duminică 19 noi cazuri, ceea ce a făcut ca din 22 aprilie să fie 60 de cazuri, potrivit datelor de sănătate publicate luni dimineață.

”Întregul oraș trebuie să acționeze imediat”

”Orașul a cunoscut recent mai multe focare care au implicat mai multe lanțuri de transmitere, iar riscul de transmitere continuă și nedetectată este ridicat. Situația este urgentă și sumbră”, a declarat sâmbătă un oficial municipal, Tian Wei, reporterilor.

Presiunea pentru a limita focarul din capitală vine în timp ce cazurile continuă să crească în Shanghai, în ciuda lockdown-ului de săptămâni întregi care a dus la oprirea centrului financiar, însă fără niciun efect. Orașul a raportat peste 19.000 de cazuri noi și 51 de decese duminică, potrivit cifrelor oficiale publicate luni dimineață.

Numărul zilnic de decese marchează un record de când oficialii orașului au raportat pentru prima dată luna trecută decesele din epidemia în curs din oraș, deși au fost ridicate întrebări cu privire la faptul că cifrele reprezintă toate decesele.

În Beijing, autoritățile s-au mobilizat pentru a limita transmiterea, plasând mai multe comunități rezidențiale din Chaoyang sub ”management de control”, potrivit presei de stat., Acest termen înseamnă, de obicei, că rezidenților li se interzice să părăsească zona, ei fiind supuși unor teste. Duminică, un oficial de district a avertizat că întreruperile în afaceri și la locul de muncă sunt inevitabile în lupta împotriva epidemiei.

Controlul va fi intensificat în grupurile de turiști din oraș, după ce au fost detectate cazuri în rândul unui grup de turiști, în principal vârstnici, care se află acum în carantină, au declarat sâmbătă oficialii. Cel puțin un sat dintr-un district din Beijing a fost închis.

Graba de a stăpâni focarul vine în contextul în care în China cresc temerile că ar putea apărea măsuri mai severe, deoarece țara menține o politică strictă de ”zero-Covid” pentru a elimina răspândirea virusului în fiecare focar.

Această politică s-a confruntat cu cea mai mare provocare de la 1 martie, când varianta Omicron, extrem de transmisibilă, a declanșat mai multe focare simultane. Numărul de cazuri a crescut la niveluri fără precedent în China, din cauza unor focare mari în provincia Jilin din nord-estul țării și în Shanghai.

×
Subiecte în articol: Beijing COVID-19 shanghai
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close