Antena 3 CNN Externe Situație critică la centrala nucleară Zaporojie

Situație critică la centrala nucleară Zaporojie

Situația de la Zaporojie a devenit mai instabilă după ce forţele ruse au lansat luni dimineaţă rachete sol-aer S-300 asupra centrul administrativ al regiunii omonime.

Situație critică la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    03 Oct 2022   •   13:39

Această evoluție vine după ce directorul centralei atomo-electrice a fost reținut de forțele ruse, la finele săptămânii trecute.

"Problemea care se pune, după oprirea reactoarelor nucleare de la Zaporojie, este cea a mentenanței, a calibrării, a măsurătorilor care trebuie făcute regulat (...)

Din ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) rezultă că acolo este o situație critică dacă resursele de mentenanță și, mai ales, resursa umană, nu sunt adecvate pentru ca sistemele de siguranță să funcționeze în condiții normale", a declarat la Antena 3 CNN Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iași.

Atacul rusesc de luni asupra orașului Zaporojie a distrus obiective de infrastructură civilă, între care un centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, a anunţat şeful administraţiei militare ucrainene al regiunii, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

Anatoli Kurtev, primarul interimar al oraşului, a declarat că în urma noului atac asupra Zaporojie există victime, fără a oferi detalii.

Șeful AIEA, vizite anunțate la Kiev și la Moscova

"În urma atacului inamic, au fost distruse obiective ale infrastructurii civile. Din păcate, există victime. La faţa locului acţionează toate serviciile competente", a indicat Kurtev.

În acest context, Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova.

Vizita este menită să contribuie la eforturile de implementare a unei zone de siguranță şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare, cât mai curând posibil, se spune într-o declarație AIEA citată de CNN.

Grossi s-a referit, de asemenea, la situația directorului general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie,  Igor Murașovreținut recent de către trupele ruse.

Potrivit lui Grossi, reținerea directorului este în ”detrimentul siguranţei şi securităţii nucleare" și ar putea "destabiliza" întreg personalul centralei nucleare.

×
Subiecte în articol: Zaporojie Silviu Burlui
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close