Antena 3 CNN Externe Situaţie critică: Suedia anunţă că nu mai face faţă afluxului de imigranţi

Situaţie critică: Suedia anunţă că nu mai face faţă afluxului de imigranţi

Situaţie critică: Suedia anunţă că nu mai face faţă afluxului de imigranţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/ EPA
07 Oct 2015   •   20:52

Capacitățile de găzduire a solicitanților de azil în Suedia sunt pe punctul de a nu mai face față numărului de sosiri zilnice, a avertizat miercuri Agenția pentru Migrații, care a cerut deschiderea unor centre de primire de urgență, înainte de înrăutățirea vremii, relatează AFP.

Date fiind cele 1.500 de cereri de azil depuse zilnic în ultima săptămână, fără a mai număra alte sute aflate în așteptare, agenția suedeză se teme că locurile disponibile se vor epuiza până la sfârșitul săptămânii.

'Situația actuală este foarte tensionată. Căutăm soluții și trecem în revistă capacitățile de primire. Poate fi vorba despre săli de sport, dar și despre centre de evacuare prevăzute în cazuri de catastrofe naturale sau alte situații excepționale', a declarat un purtător de cuvânt al agenției, Pierre Karatzian, precizând că au fost trimise solicitări diverselor servicii ale statului, printre care armata și administrația penitenciarelor.

Pentru că nu li se atribuie alte locuințe, solicitanții de azil care au obținut permis de rezidență nu altă posibilitate decât să rămână în structurile de primire provizorii.

'Municipalitățile suedeze trebuie acum să găsească locuri de găzduire pentru toți acești oameni care au obținut drept de azil, dar nu au și șansa de a începe o viață nouă pe teritoriul Suediei', a scris directorul general al agenției, Anders Danielsson, într-un apel către primării, în sarcina cărora intră asigurarea de locuințe pentru aceste persoane. De altfel, asociația municipalităților a fost primită pe acest subiect de șeful guvernului, Stefan Löfven.

Pentru a complica și mai mult situația, serviciile Agenției pentru Migrații responsabile cu înregistrarea cererilor de azil sunt depășite de situație, sute de dosare venind să se adauge zilnic celor încă nerezolvate.

Aproape 8.000 de migranți au depus cereri de azil în Suedia începând din 30 septembrie, 1.700 dintre ei fiind minori neînsoțiți, conform celor mai recente date oficiale. În toată luna septembrie au fost înregistrate aproape 25.000 de cereri de azil.

×
Subiecte în articol: Suedia criza imigranţilor
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close