Antena 3 CNN Externe Slovacia a interzis intrarea în ţară preşedintelui Ungariei

Slovacia a interzis intrarea în ţară preşedintelui Ungariei

Slovacia a interzis intrarea în ţară preşedintelui Ungariei
Sursa foto: Laszlo Solyom
21 Aug 2009   •   21:54

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, şi-a anulat vizita în Slovacia, după ce guvernul de la Bratislava nu i-a permis intrarea în ţară. Preşedintele avea programată o vizită în această ţară cu ocazia împlinirii a 41 de ani de la momentul invadării Cehoslovaciei de trupele sovietice şi ale statelor semnatare ale pactului de la Varşovia, printre care se numără şi Ungaria. Cu această ocazie, preşedintele ar fi urmat să participe la dezvelirea unei statui a Sfântului Ştefan, primul rege al Ungariei şi ocrotitorul acestei ţări.

Premierul slovac, Robert Fico, a catalogat intenţia preşedintelui maghiar drept o provocare. ?Ministerul de Externe (slovac n.r.) a remis astăzi (vineri, 21 august 2009, n.r.), o notă diplomatică ambasadorului ungar în care se arată că Slovacia nu va permite accesul preşedintelui Laszlo Solyom în ţară?, a declarat Robert Fico, citat de AFP. ?Dacă acesta decide să ignore nota, aceasta ar însemna o reprezenta o încălcare a dreptului internaţional şi a suveranităţii Slovaciei?, a precizat acesta.

Relaţiile dintre Ungaria şi Slovacia s-au răcit odată cu intrarea la guvernare a Partidului Naţional Slovac, de orientare naţionalistă. Autorităţile de la Budapesta reclamă abuzurile împotriva minorităţii maghiare, care reprezintă aproximativ 10% din populaţia Slovaciei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ungaria Slovacia
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close