Antena 3 CNN Externe Slovacia adoptă o lege a patriotismului mai puţin strictă

Slovacia adoptă o lege a patriotismului mai puţin strictă

Slovacia adoptă o lege a patriotismului mai puţin strictă
Sursa foto: slovacia
28 Apr 2010   •   12:44


Parlamentul slovac a adoptat, marţi, o versiune mai soft a legislaţiei menită a impulsiona mândria naţională, renunţând la clauzele ce au declanşat proteste în statul cu doar 17 ani de independenţă.

Legea iniţială cerea şcolilor să difuzeze imnul naţional în fiecare săptămână, iar angajaţii statului să depună un jurământ, prevederi ce au scos în stradă sute de profesori şi elevi, în luna martie.
Ei acuzau că nu este posibil să legiferezi patriotismul şi dragostea de ţară, şi că banii publici ar trebui cheltuiţi pe renovarea şcolilor şi nu pe drapele şi copii ale Constituţiei.
Pentru a calma furtuna, preşedintele Ivan Gasparovic a întors legea în parlament,m duce partidul de stânga al premierului Robert Fico, SMER, a modificat legea pentru a cere şcolilor să difizeze imnul doar la începutul anului şcolar.
De asemenea, funcţionarii publici nu vor mai trebui să depună un jurământ faţă de stat când se angajează.
Oricum noua lege tot cere instituţiilor publice să crească folosirea de simboluri de stat, precum drapele, constituţia sau imnul.
Aceasta diferă cu puţin de actuala practică şi este un pas înapoi pentru premier de la legislaţia iniţială, creată de partenerul de coaliţie, Partidul Naţional Slovac.
Legislaţia demonstrează cum identitatea naţională a devenit subiect electoral într-un stat aflat în dispută cu fosta ?conducere?, Ungaria, pe subiectul modului cum este tratată minoritatea ungară din Slovacia.

Slovacia a adoptat o lege anul trecut care stipulează că doar slovaca poate fi folosită în majoritatea instituţiior, ceea ce a declanşat proteste în Ungaria.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Slovacia
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close