Antena 3 CNN Externe Slovacia sfidează SUA și blochează un proiect de tratat militar cu Washingtonul. Temeri privind armele nucleare americane

Slovacia sfidează SUA și blochează un proiect de tratat militar cu Washingtonul. Temeri privind armele nucleare americane

Un proiect de tratat militar cu SUA i-a divizat pe slovaci iar criticii documentului acuză că intrarea acestuia în vigoare ar duce la o pierdere a suveranității, ar expune țara riscului de a fi bombardată nuclear și ar oferi impunitate soldaților americani.

Slovacia sfidează SUA și blochează un proiect de tratat militar cu Washingtonul. Temeri privind armele nucleare americane
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Ian 2022   •   18:56

Potrivit proiectului de tratat, SUA intenționează să-şi extindă prezența militară în Slovacia prin dezvoltarea aeroporturilor militare din Sliac și Kuchyna.

Guvernul slovac ar fi trebuit să aprobe oficial acest acord săptămâna viitoare, urmând ca el să fie ulterior adoptat de Washington.

În mod neașteptat însă, Biroul Procurorului General din Slovacia a făcut uz, săptămâna aceasta, de dreptul său de a revizui documentul pentru a formula 35 de "obiecții fundamentale".

Instituția citată a recomandat, de asemenea, respingerea proiectului de tratat, susținând că acesta "subminează Constituția slovacă".

Două partide de opoziție au avansat, la rândul lor, obiecții față de acord, cerând creșterea gradului de informare al populației cu privire la acest tratat, aspect ignorat până acum.

Partidul Sme Rodina (Suntem o familie), care face parte din coaliția de guvernare, și-a retras aprobarea, punând sub semnul întrebării viitorul înțelegerii dintre Slovacia și SUA.

Ce spune proiectul care a aprins spiritele în Slovacia

Conform clauzelor acestui acord, SUA finanțează reamenajarea celor două aeroporturi militare, care rămân în proprietatea guvernului slovac, dar pe care armata SUA le poate folosi fără să plătească.

Potrivit obiecțiilor formulate de Procurorul General, autoritățile slovace nu dispun, în termenii actuali ai înțelegerii, de niciun mijloc de a verifica dacă SUA amplasează arme atomice pe cele două aeroporturi.

Dacă s-ar întâmpla astfel, Slovacia ar deveni o țintă directă în caz de conflict nuclear.

De asemenea, justiția slovacă nu ar putea să acționeze în cazul în care soldații americani ar comite vreo infracțiune pe teritoriul țării.

Disputa din Slovacia, care are graniță comună cu Ucraina, intervine pe fondul intensificării tensiunilor între Occident și Moscova, după ce o acumulare de trupe rusești în apropierea frontierei ucrainene a provocat temeri privind o posibilă invazie în Ucraina.

×
Subiecte în articol: SUA tratat Sliac Kuchyna Slovacia arme nucleare
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close