Antena 3 CNN Externe Snowden: Spionajul în masă ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise

Snowden: Spionajul în masă ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise

Snowden: Spionajul în masă ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
03 Noi 2013   •   16:09
Programele de spionaj în masă ale serviciilor de informaţii ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise, scrie Edward Snowden într-un text publicat duminică de către revista germană Der Spiegel, relatează AFP, conform Mediafax.
Fostul analist al serviciilor americane de spionaj, care este urmărit de ţara sa pentru că se află la originea unor scurgeri de informaţii provenind de la Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), apreciază că supravegherea în masă constituie o problemă mondială care necesită un răspuns mondial.
"Asemenea programe nu sunt doar o ameninţare la adresa vieţii private. Ele ameninţă libertatea de opinie şi societăţile deschise", a adăugat el în acest text şublicat în germană de către revistă.
Sub titlul "Un manifest pentru adevăr", Der Spiegel adaugă că Snowden a scris acest text pe 1 noiembrie, la Moscova, şi că a fost trimis la sediul revistei printr-un canal criptat.
Dezvăluirile lui Snowden, publicate în întreaga lume, au provocat tensiuni între Washington şi unii dintre principalii săi aliaţi.
"Oricine spune adevărul nu comite vreo infracţiune", a scris Snowden.
În opinia sa, anumite guverne, care mai întâi s-au simţit "demascate" de către dezvăluirile în domeniul spionajului, au lansat, după aceea, "o campanie de persecutare fără precedent" pentru a determina încetare oricărei dezbateri.
Cu toate acestea, dezbaterea continuă în lumea întreagă, a adăugat fostul analist.
Deputatul ecologist german Hans-Christian Stroebele s-a întâlnit joi la Moscova cu Snowden într-un loc ţinut secret, după publicarea unor documente care arată că NSA a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel timp de mai mulţi ani.
Potrivit lui Stroebele, Snowden şi-a exprimat voinţa de a sta de vorbă cu autorităţile germane pe această temă.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close