Antena 3 CNN Externe Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentul efectuat de Rusia la Odesa | "Sigur nu va funcționa așa"

Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentul efectuat de Rusia la Odesa | "Sigur nu va funcționa așa"

Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale în opt sau nouă luni, dacă porturile sale nu ar fi blocate.

Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentul efectuat de Rusia la Odesa | "Sigur nu va funcționa așa"
Sursa foto: Twitter @raging545
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2022   •   17:39

Estimarea aparține unui consilier economic al președintelui Volodimir Zelenski, citat de presa internațională.

Astfel, potrivit lui Oleg Ustenko, Ucraina ar putea câștiga 10 miliarde de dolari dacă ar vinde 20 de milioane de tone de cereale aflate deja în silozuri și alte 40 de milioane de tone din noua sa recoltă.

Recolta din acest an se ridică la 60 de milioane de tone, din care 20 de milioane sunt destinate consumului intern, a precizat el.

"Dacă porturile ar fi deblocate acum și am spune că trebuie să transportăm 60 de milioane de tone de cereale, atunci am transporta 60 de milioane de tone de cereale în opt-nouă luni", a detaliat oficialul ucrainean.

"Dar, având în vedere ceea ce face Rusia în Marea Neagră, lovitura de ieri arată că în mod sigur nu va funcționa așa", a adăugat el.

Rachetele rusești au lovit portul Odesa la o zi după ce Rusia și Ucraina, cu medierea Națiunilor Unite și a Turciei, au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor din Marea Neagră și reluarea exporturilor de cereale.

Moscova susține că rachetele sale au lovit infrastructura militară din portul ucrainean.

Rusia confirmă că a bombardat portul ucrainean Odesa

Rachete rusești au distrus "infrastructură militară" ucraineană într-un atac "de precizie" asupra portului Odesa, potrivit unei postări făcute duminică, pe Telegram, de Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Odesa este un port crucial pentru exporturile de cereale, iar loviturile rușilor au avut loc sâmbătă, la mai puțin de o zi după ce Kievul și Moscova au semnat un acord de referință, menit să permită tranzitul grânelor ucrainene prin Marea Neagră și să îndepărteze, astfel, spectrul unei crize alimentare globale.

"Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară din portul Odesa cu o lovitură de înaltă precizie", a scris Zaharova, adăugând că tirurile rusești au distrus o ambarcațiune de patrulare ucraineană.

Rușii au transmis Turciei că n-au bombardat ei, spune ministrul Apărării de la Ankara 

Sâmbătă, Ucraina l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că, prin bombardamentul din portul ucrainean, a "a scuipat în fața președintelui Turciei și a Secretarului General al Națiunilor Unite", mediatori ai acordului de la Istanbul privind reluarea exporturilor de cereale și îngrășăminte prin Marea Neagră.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că bombardamentul de la Odesa a arătat că Moscova nu își poate respecta promisiunile.

Rusia a negat inițial că a bombardat la Odesa.

"Rușii ne-au spus că nu au absolut nimic de-a face cu acest atac și că cercetează problema foarte atent", a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, la câteva ore după loviturile cu rachete.

×
Subiecte în articol: Oleg Ustenko acord Istanbul Ucraina grau
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close