Antena 3 CNN Externe Soarta războiului din Ucraina se joacă în mai puțin de 48 de ore, la alegerile din SUA

Soarta războiului din Ucraina se joacă în mai puțin de 48 de ore, la alegerile din SUA

Scrutinul care are loc marți în SUA va influența soarta războiului din Ucraina.

Soarta războiului din Ucraina se joacă în mai puțin de 48 de ore, la alegerile din SUA
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Noi 2022   •   14:22

Aproape 39 de milioane de americani au votat anticipat în acest scrutin însă majoritatea alegătorilor își vor da votul direct la urne. 

Cursele electorale din Georgia, Pennsylvania, Ohio, Nevada sau Arizona sunt câteva dintre competițiile care vor decide controlul Senatului: ce se va întâmpla în Congresul de la Washington în următorii doi ani de mandat al președintelui Joe Biden.

În actuala configurație politică, democrații controlează atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul.

Majoritățile lor sunt extrem de fragile: un vot în Senat și trei voturi în Camera Reprezentanților.

Analiștii și sondajele de opinie arată că republicanii vor câștiga fără probleme majoritatea în Camera Reprezentanților, cu 10 până la 20 de mandate în plus față de cele 212 de care dispun în prezent.

Pragul de control în acest for legislativ este de 218 mandate.

Mai puțin clară este noua configurație politică din Senat.

Cu un Congres dominat de republicani, sprijinul pentru Ucraina se va diminua

Este de așteptat ca, în cazul în care Partidul Republican capătă controlul asupra întregului Congres, să îi facă o opoziție puternică președintelui Biden și guvernului său și să blocheze orice inițiativă democrată majoră.

Este de așteptat, de asemenea, ca, în condițiile unui Congres dominat de republicani, Joe Biden să nu mai poată ajuta Ucraina cu miliarde de dolari sub formă de armament.

În aceste condiții, situația de pe câmpul de luptă se poate schimba dramatic, pentru că Washingtonul s-a profilat drept cel mai important susținător financiar și militar al Kievului.

În condițiile în care starea economiei și a finanțelor personale sunt subiectele care suscită cea mai mare preocupare în rândul alegătorilor americani, principalii transmițători de mesaje ai celor două tabere politice apelează la sloganuri diferite.

"Soarta democrației americane este în joc la aceste alegeri", spune Joe Biden, în vreme ce fostul președinte Donald Trump susține că alegerile din 8 noiembrie sunt "despre protejarea visului american".

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA 2022
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close