Antena 3 CNN Externe Un șofer a fost amendat pe nedrept, după ce o cameră de supraveghere dotată cu inteligența artificială a interpretat greșit gestul pe care l-a făcut în trafic, în Olanda

Un șofer a fost amendat pe nedrept, după ce o cameră de supraveghere dotată cu inteligența artificială a interpretat greșit gestul pe care l-a făcut în trafic, în Olanda

Un șofer din Olanda s-a ales cu o amendă de 380 de dolari, după ce o cameră dotată cu inteligență artificială l-a surprins în timp ce a făcut un gest total interzis, în trafic.

Un șofer a fost amendat pe nedrept, după ce o cameră de supraveghere dotată cu inteligența artificială a interpretat greșit gestul pe care l-a făcut în trafic, în Olanda
Sursa foto: GettyImages
de Roxana Mihăiescu    |    19 Feb 2024   •   11:56

Incidentul a avut loc în luna noiembrie, însă cazul a ieșit la suprafață recent.

Tim Hansen a fost amendat cu 380 de euro, pentru că ar fi vorbit la telefon, în timp ce se afla la volanul mașinii sale. O cameră de supraveghere dotată cu inteligență artificială l-a surprins în timp ce făcea acest gest.

Totuși, bărbatul are o ată variantă. El susține că nu obișnuiește să vorbească la telefon în timp ce se află în trafic, iar atunci doar s-a scărpinat în cap și susține că a fost sancționat pe nedrept. 

După ce a contestat amenda respectivă, polițiștii au verificat atent imaginile surprinse pe camerele de supraveghere. Deși la prima vedere pare că bărbatul vorbește la telefon, de fapt, el doar se scărpina în cap, iar camera a confundat poziția mâinii concluzionând că vorbea la telefon.

Hansen lucrează în IT și creează algoritmi care editează și analizează imagini. Acest lucru l-a ajutat ce s-a întâmplat și cum a fost posibil ca sistemul să dea eroare. El spune că un astfel de sistem trebuie antrenat pe un set mai mare de date și imagini, pentru că realitatea este puțin mai complexă.

”Este posibil ca setul de date de antrenament să conțină puține - sau deloc - fotografii cu oameni care stau cu mâna la ureche. În acest caz, este mai puțin important pentru algoritm dacă un telefon este ținut în mână, dar este suficient dacă mâna este aproape de ureche. Pentru a îmbunătăți acest lucru, ar trebui adăugate mai multe fotografii cu mâna care nu ține telefonul, în diferite poziții”, a declarat bărbatul, potrivit presei olandeze.

Tim Hansen a contestat amenda, însă decizia oficială va veni abia la jumătatea anului. Cazul său a devenit viral în Țările de Jos, dar și în Belgia.

 

×
Subiecte în articol: sofer Olanda camera de supraveghere
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close