Antena 3 CNN Externe 80.000 de soldați ruși rămân la granița cu Ucraina, deşi Putin a anunţat retragerea trupelor

80.000 de soldați ruși rămân la granița cu Ucraina, deşi Putin a anunţat retragerea trupelor

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării Americane au declarat că aproape 80.000 de soldați ruși au rămas în apropierea unor zone care sunt la graniţa Rusiei cu Ucraina – cea mai mare acumulare de trupe pe care Rusia a desfăşurat-o de când a anexat Crimeea în 2014.

 80.000 de soldați ruși rămân la granița cu Ucraina, deşi Putin a anunţat retragerea trupelor
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    07 Mai 2021   •   10:59

SUA au ordonat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la acumularea militară a Rusiei la frontieră, la care Moscova a răspuns cu propriile sale sancțiuni împotriva diplomaților americani.

Președintele Biden a declarat marți că speră să se întâlnească cu Putin în iunie în Europa pentru un summit al G7. "Aceasta este speranța și așteptările mele. Lucrăm la asta", a declarat Biden marți reporterilor.

Presa americană relatează că înalți oficiali ai Apărării au estimat că aproximativ 80.000 de soldați ruși se află încă la granița Rusia-Ucraina și doar câteva mii au fost retrase.

Mulți militari au fost retrași, dar au lăsat în urmă camioanele și vehiculele blindate, indicând că ar putea reveni în cazul în care președintele rus, Vladimir Putin, decide o nouă comasare de trupe.

Aceasta a fost cea mai mare prezență militară rusă la frontiera cu Ucraina de la anexarea Crimeei în 2014

Moscova a negat toate acestea susţinând că desfăşurarea de trupe şi tehnică militară la graniţele cu Ucraina nu trebuie să sperie pe nimeni pentru ca acestea sunt parte a unor exerciţii militare care se desfăşoară pe teritoriul Federaţiei Ruse, notează New York Times.

Un oficial NATO a declarat  că deși trupele au fost retrase, în urma lor au rămas multe arme. "Deci, prezența militară a Rusiei rămâne mult mai mare decât înainte de escaladarea recentă", a declarat oficialul.

Un oficial ucrainean a declarat că Putin joacă un joc pe termen lung și aștepta ca sprijinul occidental al Ucrainei să se clatine

Rusia a anunțat luna trecută că a ordonat trupelor sale să se întoarcă la bazele lor până la 1 mai. Guvernul rus a declarat că armata sa a terminat exercițiile militare pe care le desfășura lângă graniță.

Analiștii militari au remarcat că desfășurarea trupelor ruse la graniţa cu Ucraina a fost organizată în mod intenţionat pentru a fi vizibilă de către toate statele Occidentale.

Rusia a făcut toată desfăşurarea de trupe ruse la vedere, fără perdea sau diversiuni care să distragă atenţia de la amploarea acestora, deoarece a vrut să fie perceputa ca o demonstraţie de forţă a capacităţilor sale de luptă.

Acesta este un mesaj adresat noii administraţii SUA, după spuse mai multor experţi occidentali

Oficialii americani consideră că rămân nesiguri în ceea ce priveşte obiectivul lui Putin, în cazul creşterii numărului de trupe din apropierea graniţei cu Ucraina.

"Au păstrat în regiune o forţă destul de letală şi au retras doar câteva unităţi", a declarat generalul Michaels S. Repass, fost comandant al Forţelor de Operaţiuni Speciale ale Statelor Unite din Europa.

În acelaşi timp, în apropierea Rusiei, în Balcani, are loc un exerciţiu militar denumit Defender Europe, care a început marţi, 4 mai 2021 şi va continua în următoarele două luni.

La acesta participă trupe americane şi ale Alianţei NATO din Europa, cu un efectiv de aproximativ 28.000 de soldaţi.

×
Subiecte în articol: NATO biden
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close