Antena 3 CNN Externe Soldaţii israelieni recunosc folosirea scuturilor umane în Gaza

Soldaţii israelieni recunosc folosirea scuturilor umane în Gaza

Soldaţii israelieni recunosc folosirea scuturilor umane în Gaza
Sursa foto: scut uman gaza
16 Iul 2009   •   03:51

Un grup de soldaţi israelieni care au luptat în recentul război din Fâşia Gaza au depus mărturie că armata le-a permis să folosească forţa nesăbuit. 26 de soldaţi au publicat relatările lor anonime într-o broşură a ?Breaking the Silence (Ruperea tăcerii)?, o organizaţie a soldaţilor israelieni.
Ei descriu cum armata israeliană a folosit scuturi umane şi a atacat în mod deliberat structuri civile.
Descrierile soldaţilor confirmă relatările din presă, care arătau că soldaţii au primit ordin ca mai întâi să tragă şi apoi să pună întrebări. Într-una din relatări, un soldat povesteşte cum în şedinţele de dinainte de invazie, ofiţerii au explicat că e mai bine să loveşti un nevinovat decât să eziţi în a ataca un duşman.?Dacă nu eşti sigur, ucide. Puterea de foc era o nebunie. Te simţeai cau un copil cu o lupă, care arde furnici?,scrie alt soldat.
Mai mulţi soldaţi israelieni a descris folosirea fosforului alb în Gaza. Un soldat povestea cum a văzut o plajă din Gaza arsă de la fosfor. El declara că este deranjant, deoarece, ?la antrenamente înveţi că fosforul alb nu este folosit, eşti învăţat că este inuman?.
Un alt soldat povestea: ?Uneori se intra cu puşca pusă pe umărului unui civil, înaintând într-o casă şi folosindu-l ca scut uman.?
Un alt soldat arăta că a primit ordin să nu folosească focuri de avertisment când un bărbat se apropia de poziţia sa la câţiva zeci de metri.
Când şi-a întrebat comandantul de ce să facă acest lucru i s-a răspuns că ?este noapte, iar acesta este un terorist.?
Israel a dat vina pe grupurile militante palestiniene pentru numărul mare de decese din Gaza, care ar fi ascuns explozivi în şcoli, spitale sau alte structuri civile.
Un purtător de cuvânt al armatei a acuzat grupul de ?defăimare şi calomnie la adresa forţelor armate israeliene, ? dar a subliniat că se vor investiga plângerile formale despre conduita neadecvată a militarilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close