Şomajul a atins maximul ultimilor 13 ani, în Franţa, din cauza concedierilor detereminate de stagnarea economică

de Antena3.ro    |    06 Sep 2012   •   11:51
Şomajul a atins maximul ultimilor 13 ani, în Franţa, din cauza concedierilor detereminate de stagnarea economică Foto: Mediafax/AFP

Şomajul din Franţa a crescut în trimestrul doi la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei, informează Bloomberg. Situaţia a generat presiuni severe asupra guvernului de a revigora creşterea economică - una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui Francois Hollande.

Rata şomajului măsurată pe metodologia Organizaţiei Internaţionale a Muncii a crescut la 10,2% din populaţie, de la 10% în primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul naţional de statistică de la Paris.

Excluzând teritoriile offshore aflate sub administraţie franceză, şomajul a fost de 9,7%, uşor sub media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, de 9,8%.

Spania şi Italia sunt în recesiune, iar economia franceză stagnează de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, derulează campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, şi va continua să crească.

"Creşterea şomajului din Franţa, din primăvara anului 2011 până în prezent, este foarte îngrijorătoare. Piaţa muncii s-a deteriorat continuu", notează economiştii băncii Natixis într-o analiză prezentată la scurt timp înainte de anunţarea datelor privind rata şomajului.

Hollande ia în calcul măsuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contribuţiilor sociale şi promisiuni de scăderea a deficitului bugetar, în timp ce sindicatele, care l-au susţinut agresiv pe actualul preşedinte în campania electorală, îl îndeamnă să-şi respecte promisiunile şi să evite măsuri de austeritate.

Sapin a declarat recent că guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei pentru a flexibiliza piaţa muncii şi a ajuta companiile să depăşească mai uşor şocurile economice.

Franţa are nevoie de reglementări "care să permită companiilor să se adepteze", a declarat Sapin săptămâna trecută pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea să distribuie "inteligent" către populaţie şi mediul de afaceri eventualele majorări de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu "goni" investitorii în străinătate.

Guvernul lui Hollande va prezenta săptămâna viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel puţin 33 miliarde euro pentru a coborî deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.


x close