Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record

de M.Z.    |    30 Apr 2013   •   13:52
Şomajul din zona euro a atins un nou nivel record Foto: expatica.com

Rata şomajului din zona euro a atins în martie un nou nivel record, de 12,1%, faţă de 12% în februarie, evoluţie care pune presiune suplimentară pe Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de sprijinire a economiei, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax. La nivelul UE, şomajul a rămas constant în martie, la nivelul record de 10,9% atins în februarie.

Creşterea puternică a numărului de pesoane care nu găsesc loc de muncă nu poate fi ignorată, deoarece este cea mai amplă fragmentare care are loc în Europa. Este chiar mai grav în ceea ce priveşte şomajul în rândul tinerilor, a declarat săptămâna trecută vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

În zona euro, numărul şomerilor a atins în martie 19,1 milioane de persoane, în timp ce în UE totalul se situează la 26,52 milioane de persoane, potrivit datelor publicate marţi de Eurostat, biroul de statistică al UE.

Cele mai scăzute rate de şomaj sunt înregistrate în Austria, cu 4,7%, şi Germania, cu 5,4%, iar maximul în Grecia, cu 27,2% (date din ianuarie).

Şomajul în rândul tinerilor se situa în martie la 24% în zona euro şi uşor sub acest nivel pe ansamblul celor 27 de state ale Uniunii Europene.

Economia zonei euro s-a contractat în ultimele cinci trimestre, iar analiştii estimează o scădere de 0,1% pentru primele trei luni ale acestui an, urmând ca în continuare PIB să revină pe creştere.

Comisia Europeană estimează o contracţie de 0,3% pentru acest an.


x close