Antena 3 CNN Externe Soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus, condamnat la 18 ani de închisoare

Soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus, condamnat la 18 ani de închisoare

Syarhei Tsikhanouski, soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus, a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Bărbatul a fost găsit vinovat de incitare la ură socială și organizare de tulburări în masă.

Soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, liderul opoziției din Belarus, condamnat la 18 ani de închisoare
Sursa foto: Getty Images/ Pool
de Cerasela Stafie    |    14 Dec 2021   •   14:17

Cinci susținători ai lui Tsikhanouski au fost judecați împreună cu el și au primit pedepse cu închisoarea de la 14 la 16 ani.
Tsikhanouski, blogger, a fost închis în mai 2020, când se pregătea să candideze la alegerile prezidențiale din august acelui an împotriva liderului Belarus, Alexander Lukașenko. El a negat acuzațiile.

Sviatlana Tsikhanouskaya, soția sa, a candidat în locul lui. Lukașenko a revendicat o victorie zdrobitoare, iar opoziția l-a acuzat că a fraudat votul, lucru care a dus la luni întregi de proteste în masă.

Cu câteva ore înainte de pronunțarea verdictului, Tsikhanouskaya a numit acțiunea autorităților „ilegală” și ceva care „nu ar trebui tolerat”.

„Comentând așa-zisul „verdict”, îmi voi pune o singură întrebare: ce voi face cu această știre? Și voi continua să apăr persoana pe care o iubesc, care a devenit un lider pentru milioane de belaruși”, a spus ea într-un mesaj video, scrie Reuters.

„Voi încerca să fac ceva foarte greu, poate imposibil, pentru a aduce mai aproape momentul în care îl vom vedea în noua Belarus”, a adăugat.

Tsikhanouskaya a fugit în Lituania vecină după alegeri, pentru a scăpa de o represiune puternică. De atunci, ea a câștigat proeminență, întâlnind o serie de lideri occidentali.

Procesul lui Tsikhanouski a fost închis publicului, iar avocaților li s-a interzis să dezvăluie detaliile cazului.

În septembrie, Maria Kolesnikova, unul dintre liderii protestelor de stradă în masă împotriva lui Lukașenko de anul trecut, a fost condamnată la 11 ani de închisoare.

Un trimis special al ONU, Anaïs Marin, a declarat că peste 35.000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar în ultimul an și că teama de represiune a făcut ca zeci de mii de belaruși să fugă din țară, căutând refugiu în străinătate.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close