Antena 3 CNN Externe Soția unui miliardar rus contestă sancțiunile UE

Soția unui miliardar rus contestă sancțiunile UE

Soția miliardarului rus Melnichenko contestă sancțiunile UE care-i vizează deoarece sunt ”nesăbuite" și ”arbitrare", anunță Reuters.

Soția unui miliardar rus contestă sancțiunile UE
Sursa foto: Twitter/looxat
de Alexandra Ionescu    |    05 Iun 2022   •   13:51

Decizia Uniunii Europene de a extinde sancțiunile împotriva miliardarului rus Andrey Melnichenko și asupra soției sale este „irațională", deoarece aceasta nu a deținut niciodată cetățenia rusă și nici nu a locuit în Rusia, a declarat sâmbătă un reprezentant al cuplului.

Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad și deține cetățenia sârbă și cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei", a declarat reprezentantul într-o declarație transmisă prin e-mail către Reuters,.

Reuters a relatat luna trecută că Melichenko a cedat soției sale dreptul de proprietate asupra companiei de cărbune SUEK AO și a companiei de îngrășăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, cu o zi înainte ca UE să îl pună pe lista de sancțiuni.

UE a sancționat-o vineri pe soția lui Melnichenko în cadrul celei de-a șasea runde de sancțiuni împotriva Rusiei pentru că a purtat un război împotriva Ucrainei. UE a constatat că Aleksandra Melnichenko „profită bine de averea și beneficiază de pe urma bogăției soțului ei".

Măsura ar putea perturba operațiunile de la SUEK și EuroChem, deoarece sancțiunile includ înghețarea activelor ei.

Un purtător de cuvânt al EuroChem a declarat că, deși compania s-a angajat să respecte cu strictețe legislația UE privind sancțiunile, va încerca, de asemenea, să discute cu autoritățile UE despre cum ar putea continua să furnizeze îngrășăminte fermierilor.

„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană și va înainta propuneri pentru a găsi soluții care să îi permită să își mențină operațiunile și să furnizeze nutrienți pentru culturi clienților săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară", a declarat purtătorul de cuvânt.

EuroChem produce aproximativ 5% din producția mondială de îngrășăminte.

La sancționarea lui Melnichenko în martie, UE l-a acuzat pe acesta că este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Reprezentantul familiei Melnichenko a afirmat în declarația de sâmbătă că omul de afaceri nu are nicio afiliere politică în Rusia, calificând decizia de a-l sancționa drept „nesăbuită" și „arbitrară", informează mediafax.

Melnichenko a contestat sancțiunile prin depunerea unui recurs la Tribunalul UE, care se ocupă de plângerile împotriva instituțiilor europene.

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close