Antena 3 CNN Externe Soția narcotraficantului mexican „El Chapo”, condamnată la trei ani de închisoare în SUA

Soția narcotraficantului mexican „El Chapo”, condamnată la trei ani de închisoare în SUA

Emma Coronel Aispuro, soția regelui mexican al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, a fost condamnată la trei ani de închisoare în SUA. Femeia pledase vinovată, recunoscând că a ajutat cartelul drogurilor din Sinaloa.

Soția narcotraficantului mexican „El Chapo”, condamnată la trei ani de închisoare în SUA
Sursa foto: Getty Images/ Drew Angerer
de Cerasela Stafie    |    01 Dec 2021   •   12:51

Înainte de condamnarea ei, într-un tribunal federal din Washington, Emma Coronel Aispuro, în vârstă de 32 de ani, i-a cerut judecătorului american Rudolph Contreras să-i arate milă.

„Cu tot respectul, mă adresez astăzi pentru a vă exprima regretul sincer pentru orice rău pe care l-am făcut și vă rog să mă iertați dumneavoastră și toți cetățenii acestei țări”, a spus ea, în spaniolă, cu ajutorul unui interpret.

Femeia a adăugat că se teme că judecătorului i-ar fi greu să o ierte pentru că este soția lui Guzman. „Poate din acest motiv simți că este nevoie să fii mai dur cu mine, dar mă rog să nu faci asta”.

Coronel a pledat vinovat, în iunie, pentru trei capete de acuzare: conspirație pentru distribuirea de droguri ilegale, conspirație pentru spălarea banilor și implicare în tranzacții financiare cu cartelul drogurilor de la Sinaloa.

Procurorii federali au cerut marți să i se impună acesteia o pedeapsă de patru ani de închisoare, adăugând și că va pierde 1,5 milioane de dolari ca parte a sentinței sale.

”Deși efectul general al comportamentului inculpatului a fost semnificativ, rolul real al său a fost unul minim. Inculpatul a acționat în primul rând în sprijinul soțului ei”, a declarat procurorul federal Anthony Nardozzi, scrie Reuters.

El a menționat că, după arestare, ea „și-a acceptat rapid responsabilitatea pentru conduita ei criminală”.

Coronel este o fostă regină a frumuseții născută în SUA, care s-a căsătorit cu Guzman în timp ce era adolescentă.  Cei doi au împreună fete gemene, în vârstă de nouă ani. Femeia a fost arestată pe Aeroportul Internațional Dulles, din afara Washingtonului, în luna februarie.

Care au fost infracțiunile de care s-a făcut vinovată

Ca parte a acordului de pledoarie cu procurorii, Coronel a recunoscut că a acționat ca un curier între Guzman și alți membri ai cartelului de la Sinaloa, în timp ce soțul ei era reținut în închisoarea Altiplano din Mexic, după arestarea acestuia din 2014.

Guzman a folosit acele comunicații pentru a-și planifica evadarea din închisoare, în anul 2015. ”El Chapo” a evadat printr-un tunel subteran construit de cartel care ducea la dușul din celula lui.

Baronul drogurilor a fost recapturat în ianuarie 2016 și extrădat un an mai târziu în Statele Unite. El a fost condamnat în februarie 2019 pentru trafic de droguri, conspirație, răpire, crimă și alte acuzații, iar, ulterior, condamnat la închisoare pe viață.

Avocatul lui Coronel a subliniat că ea a fost atrasă în lumea traficului de droguri când era încă minoră și că merita milă. "L-a cunoscut pe Joaquin Guzman când era minoră. Avea 17 ani și s-a căsătorit cu el la vârsta de 18 ani", a declarat Jeffrey Lichtman, avocat al apărării care l-a reprezentat și pe Guzman, în urmă cu trei ani.

Lichtman a adăugat că Coronel se află acum în pericol, spunând că surse anonime ale forțelor de ordine au declarat presei că cooperează cu guvernul. ”Nu sunt sigur că s-ar putea întoarce vreodată acasă”, a spus el.

Judecătorul a spus că a luat în considerare antecedentele ei, precum și faptul că ea va fi singura îngrijitoare a copiilor, din cauza condamnării pe viață a soțului ei. ”Mult noroc pentru tine”, i-a spus el la încheierea audierii. „Sper să vă creșteți gemenii într-un mediu diferit de cel pe care l-ați experimentat astăzi.”

×
Subiecte în articol: El Chapo condamnare sotie
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close