Antena 3 CNN Externe SpaceX interzice Ucrainei să folosească Starlink pentru a controla dronele militare

SpaceX interzice Ucrainei să folosească Starlink pentru a controla dronele militare

Compania SpaceX a limitat capacitatea Ucrainei de a utiliza serviciul său de internet prin satelit în scopuri militare - după ce au apărut informații potrivit cărora Kievul l-a folosit pentru a controla drone, scrie BBC.

SpaceX interzice Ucrainei să folosească Starlink pentru a controla dronele militare
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    09 Feb 2023   •   13:51

La începutul războiului, Ucraina a primit echipamente SpaceX Starlink - care se conectează la sateliți și ajută oamenii să rămână conectați la internet.

Dar se spune, de asemenea, că ar fi folosit tehnologia pentru a ținti pozițiile rusești cu drone - ceea ce, potrivit SpaceX, contravine acordului de servicii.

Ucraina nu a comentat încă această acțiune.

Tehnologia Starlink "nu a fost "niciodată menită să fie transformată în armament", a declarat miercuri președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, în cadrul unui eveniment la Washington DC.

Ea a făcut referire la presupusa utilizare de către Ucraina a Starlink pentru a controla dronele și a subliniat că echipamentul a fost furnizat pentru uz umanitar.

Avioanele fără pilot la bord au jucat un rol important în război, fiind folosite de Kiev pentru a căuta trupe rusești, pentru a lansa bombe și pentru a contracara atacurile cu drone ale Moscovei, notează Mediafax.

Rusia a fost, de asemenea, acuzată de fondatorul SpaceX, Elon Musk, că a încercat să bruieze semnalele Starlink.

Shotwell a confirmat că este acceptabil ca armata ucraineană să utilizeze tehnologia Starlink "pentru comunicații", dar a declarat că intenția sa a fost "să nu le permită niciodată să o folosească în scopuri ofensive". Ea a precizat că firma a luat măsuri pentru a "limita" abilitățile forțelor armate ucrainene de a utiliza Starlink într-un mod ofensiv - fără a oferi mai multe detalii.

Executivul nu raspuns dacă aceste eforturi au fost cauza întreruperilor serviciului Starlink la sfârșitul anului trecut. După ce și-a invadat vecinul în februarie anul trecut, Rusia a căutat rapid să închidă serviciile locale de internet și să blocheze rețelele sociale.

Primele terminale Starlink au fost furnizate Ucrainei la scurt timp după aceea, în încercarea de a se asigura că populația rămâne conectată. Acestea funcționează prin conectarea la sateliții aflați pe orbita joasă a Pământului. Pe lângă terminalele trimise direct de către compania însăși, altele au fost finanțate de guvernele străine.

În octombrie, Musk a semnalat că nu poate continua să finanțeze Starlink în Ucraina, înainte de a-și schimba rapid poziția. Într-un tweet de săptămâna trecută, miliardarul a abordat din nou problema și a recunoscut că există o dilemă la mijloc.

×
Subiecte în articol: SpaceX Război Ucraina Starlink
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close