Antena 3 CNN Externe Șpaga uriașă primită de europarlamentarii de top, din partea Qatarului. 600.000 de euro cash, găsiți de anchetatori

Șpaga uriașă primită de europarlamentarii de top, din partea Qatarului. 600.000 de euro cash, găsiți de anchetatori

Trei parlamentari ai Parlamentului Uniunii Europene sunt acuzați de luare de mită din partea Quatarului. Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili este implicată în acest caz în care achetatorii au găsit 600.000 de euro cash.

de Ioana Mircea    |    10 Dec 2022   •   00:01

Poliția belgiană a percheziționat vineri 16 case și a reținut cel puțin patru persoane din Bruxelles și împrejurimi, ca parte a unei investigații asupra activităților de lobby ale Qatarului în Parlamentul European.

Raidurile au declanșat un scandal major pentru Parlament și pentru grupul Socialiștilor și Democraților în special, care a fost criticat pentru atitudinea sa blândă față de Qatar în perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal.

Perchezițiile au fost efectuate ca parte a unei investigații mai ample privind „organizarea criminală, corupția și spălarea banilor” și au vizat în primul rând asistenții parlamentari.

Printre cei reținuți se numără vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, de la partidul socialist grec Pasok și Luca Visentini, secretarul general al Confederației Internaționale a Sindicatelor, și europarlamentarul Marie Arena.

Qatarul este acuzat că vizează oficiali „cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlament, trimițându-le „sume substanțiale de bani” și „cadouri importante”, potrivit declarației procurorului de caz.

Anchetatorii belgieni analizează dacă Qatar a încercat să influențeze pozițiile din Parlament în moduri care depășesc lobby-ul clasic. Poliția a confiscat aproximativ 600.000 de euro în numerar, telefoane mobile și echipamente informatice în cadrul raidurilor, potrivit politico.eu.

"Suntem îngroziți de acuzațiile de corupție din instituțiile UE. Luăm o atitudine de toleranță zero față de corupție. Suntem primii care sprijină o investigație amănunțită cu dezvăluire completă și vom coopera cu toate autoritățile de anchetă pe tot parcursul", a declarat pe Twitter Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților.

×
Subiecte în articol: Parlament European Quatar
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close