Antena 3 Externe Spania ar putea fi sancţionată de CE pentru amânarea unor măsuri de austeritate

Spania ar putea fi sancţionată de CE pentru amânarea unor măsuri de austeritate

14 Feb 2012   •   16:19
Spania ar putea fi sancţionată de CE pentru amânarea unor măsuri de austeritate
Foto: libertyeconomics.blogspot.com

Comisia Europeană (CE) ar putea sancţiona Spania pentru că a amânat implementarea unor măsuri de austeritate înainte de alegerile din luna martie şi a supraestimat deficitul bugetar de anul trecut pentru ca cifrele din 2012 să arate mai bine, informează Reuters, citat de Mediafax.

CE consideră că Spania nu acţionează suficient de rapid în privinţa deteriorării finanţelor publice estimată pentru 2012, riscând creşterea economică din următorii ani, au afirmat surse oficiale europene.

Întrebat dacă Olli Rehn, comisarul european pentru Economie şi politică monetară, va recomanda miniştrilor Finanţelor din zona euro să adopte sancţiuni împotriva Madridului, una dintre surse a spus: "Este foarte probabil".

"Nu vrem să facem asta. Dar dacă există o deviere, dacă este aproape inevitabil, vom fi nevoiţi să o facem", a adăugat el.

O eventuală sancţiune împotriva Spaniei privind ţintele de deficit bugetar, cel mai probabil o amendă, va fi decisă separat de iminentul raport al CE privind dezechilibrele economice, care ar trebui de asemenea să "arate cu degetul" spre statul iberic.

Madridul ar putea fi sancţionat cu amenzi de până la 0,1% din PIB pentru că nu a redus deficitul bugetar în conformitate cu angajamentele faţă de UE.

Spania a avut în 2010 un Produs Intern Brut de 1.062,6 miliarde euro, astfel că sancţiunea maximă aplicabilă ar fi de aproximativ un miliard de euro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close