Antena 3 CNN Externe Spania. Curăţarea sistemului bancar de active toxice va afecta finanţele statului

Spania. Curăţarea sistemului bancar de active toxice va afecta finanţele statului

Spania. Curăţarea sistemului bancar de active toxice va afecta finanţele statului
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   13:44

Implementarea planului de curăţare a sistemului bancar de active toxice va afecta finanţele statului, majorând deficitul bugetar şi îndatorarea ţării, potrivit guvernului de la Madrid, citat de Wall Street Journal.
   
Guvernul estimează că deficitul bugetar se va situa la 7,4% din PIB în acest an, a afirmat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro. Excluzând impactul ajutorului acordat băncilor pentru a putea rezolva problema unui portofoliu uriaş de active toxice din sectorul imobiliar, Spania va respecta ţinta de deficit bugetar de 6,3% convenită pentru acest an cu UE.
   
Noile date despre buget vin într-un context de nesiguranţă privind solvabilitatatea ţării şi creştere puternică a costurilor de împrumut.
   
Mulţi analişti se aşteaptă ca guvernul să nu reuşească să aducă deficitul bugetar sub pragul de 3% până în 2014, una dintre cauzele principale fiind recesiunea care a împins deja şomajul la nivelul record de aproape 25%.
   
Spania a cerut în iunie un ajutor de până la 100 de miliarde de euro de la zona euro pentru sprijinirea sistemului bancar.
   
Autorităţile estimează că ţara ar avea nevoei de încă aproximtiv 40 de miliarde de euro din linia de credit de la UE, după ce un audit independent al sectorului bancar, publicat vineri, a arătat un necesar de capital de 53,75 miliarde de euro.
   
Întrucât costurile de împrumut ale ţării rămân la niveluri nesustenabile, guvernul spaniol ar putea fi în curând forţat să ceară un nou ajutor, de această dată pentru acoperirea necesarului de finanţare.
   
Madridul vrea să coboare deficitul bugetar la 4,5% în 2013 şi la 2,8% în 2014, după ce a majorat taxe şi a impus ample măsuri de austeritate.
   
Ajutarea băncilor a crescut deficitul bugetar şi anul trecut, la 9,44%, faţă de 8,96% cât s-a anunţat anterior, a afirmat Montoro.
   
Povara datoriei ţării se va majora în 2012 şi 2013, a adăugat el. Datoria raportată la PIB va urca la 85,3% în acest an şi la 90,5% anul următor. Anterior, guvernul estima o îndatorare de 80% din PIB pentrru acest an. În planul de buget pentru anul următor, avansul puternic al îndatorării ia în calcul fondurile de până la 100 de miliarde de euro pentru bănci, contribuţia Spaniei la ajutoarele acordate altor ţări din zona euro şi subvenţiile la tarifele energiei electrice.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close