Antena 3 CNN Externe Spania este pregătită să ceară ajutor financiar de la statele zonei euro

Spania este pregătită să ceară ajutor financiar de la statele zonei euro

Spania este pregătită să ceară ajutor financiar de la statele zonei euro
Sursa foto: Foto: newschannel6now.com
de M.Z.    |    16 Oct 2012   •   11:10

Spania este pregătită să ceară ajutor financiar statelor din zona euro, astfel încât Banca Centrală Europeană (BCE) să poată începe achiziţiile de obligaţiuni, dar cererea este întârziată de situaţia altor state din uniunea monetară, a declarat un oficial de la Madrid, potrivit Financial Times.

Un oficial din Ministerul Economiei şi Finanţelor a declarat că Spania nu are nevoie de noi fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, dar nu va avea probleme în a cere o linie de credit pentru a întruni condiţiile BCE pentru achiziţiile de obligaţiuni.

Înainte de a putea transmite solicitarea, va fi necesar un acord asupra coordonării cu partenerii europeni ai Spaniei. Anterior, percepţia pieţelor financiare era că unul dintre principalele motive ale întârzierii era reticenţa guvernului de la Madrid de a cere sprijin.

Ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, a afirmat clar că vede o cerere de ajutor din partea Spaniei doar în ultimă instanţă. Berlinul este, de asemenea, îngrijorat în privinţa efectelor asupra membrilor mai slabi ai zonei euro.

Oficialii europeni sunt divizaţi referitor la impactul unei cereri de ajutor a Spaniei asupra Italiei. Unii cred că ar reduce costurile de împrumut ale guvernului de la Roma, în timp ce alţii afirmă că Italia va fi forţată imediat de pieţele financiare să ceară un ajutor similar.

Guvernul Spaniei nu consideră că trebuie să acţioneze imediat, a spus oficialul, întrucât costurile de împrumut ale ţării au scăzut faţă de această vară, şi ar putea aştepta să vadă dacă pieţele de obligaţiuni anticipează noi scăderi.

Spania va fi nevoită să respecte condiţii de austeritate pentru a accesa Mecanismul European de Stabilitate şi susţinerea BCE. Aceste condiţii nu vor necesita, însă, impunerea de noi măsuri de austeritate, fiind suficiente cele deja adoptate.





×
Subiecte în articol: Spania ajutor financiar Madrid
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close