Antena 3 CNN Externe Spania. Peste un milion de oameni au manifestat pentru autonomia Cataloniei (VIDEO)

Spania. Peste un milion de oameni au manifestat pentru autonomia Cataloniei (VIDEO)

Spania. Peste un milion de oameni au manifestat pentru autonomia Cataloniei (VIDEO)
11 Iul 2010   •   13:01


Peste un milion de oameni au manifestat, sâmbătă, la Barcelona, în apărarea statutului de autonomie extinsă al Cataloniei. Uriaşa demonstraţie a fost o replică la decizia Curţii Constituţionale spaniole, care a invalidat o serie de prevederi ale statutului de autonomie.

Marile artere ale Barcelonei au fost invadate de aproape un milion şi jumătate de oameni. Manifestaţia a fost cea mai amplă din istoria oraşului. Protestul a fost organizat de o asociaţie culturală catalană şi susţinut de toate formaţiunile politice, cu excepţia partidului popular de centru-dreapta.

Curtea Constituţională de la Madrid a publicat, vineri, decizia prin care a anulat o serie de prevederi ale statutului autonomiei catalane, adoptat în 2006. Curtea a respins formularea "naţiune catalană", pe motiv că în Constituţie este menţionată doar naţiunea spaniolă. "Caracterul preferenţial" al limbii catalane faţă de spaniolă a fost, de asemenea, invalidat, ca şi crearea unei autorităţi separate de tutelă a justiţiei. Decizia Curţii i-a înfuriat pe mulţi manifestanţi, care au vorbit deschis despre independenţă.

Catalanii sunt foarte ataşaţi faţă de identitatea lor, mai ales după dictatura lui Franco, care a interzis, până în 1975, folosirea limbii catalane şi orice formă de autonomie.



Foto: Antena 3

Antena 3

×
Subiecte în articol: stat Barcelona Catalonia Spania demonstratie
Parteneri
Klaus Iohannis se întâlnește cu Joe Biden la Casa Albă
x close