Antena 3 CNN Externe Spania. Trafic aerian paralizat, din cauza unei greve ilegale. Armata va gestiona controlul aerian

Spania. Trafic aerian paralizat, din cauza unei greve ilegale. Armata va gestiona controlul aerian

Spania. Trafic aerian paralizat, din cauza unei greve ilegale. Armata va gestiona controlul aerian
Sursa foto: Foto: INTACT Images
04 Dec 2010   •   11:20

Traficul aerian era paralizat sâmbătă dimineaţa în Spania din cauza unei greve ilegale a controlorilor de trafic aerian, care a început vineri seara, a anunţat autoritatea aeroportuară spaniolă, Aena, citată de AFP.
   
"Situaţia este aceaşi ca ieri (n.r. - vineri). Nu sunt zboruri. Numai cursele trans-oceanice ajung la Madrid Barajas", a declarat un purtător de cuvânt al Aena, precizând că situaţia este acceaşi în toată ţara.
   
Guvernul spaniol a anunţat vineri seara că va încredinţa armatei gestionarea controlului aerian din cauza acestei greve care a izbucnit în urma unui conflict privind timpul de muncă şi a denunţat un şantaj al controlorilor de trafic aerian.
   
"Nu vom permite acest şantaj care ia ostatici cetăţenii", a afirmat ministrul Transporturilor, Jose Blanco.
   
Aproape tot spaţiul aerian spaniol este închis de vineri seara
   
Un Consiliul al miniştrilor extraordinar este prevăzut pentru sâmbătă dimineaţa şi ar putea decreta "stare de alertă", a afirmat vicepreşedintele Guvernului, Alfredo Perez Rubalcaba, avertizând că angajaţii care nu se prezintă la serviciu sunt ameninţaţi cu închisoarea.
   
"Starea de urgenţă presupune mobilizarea tuturor controlorilor şi trimiterea imediată în justiţie a celor care nu se prezintă la locul de muncă, ce s-ar putea solda cu pedepse cu închisoarea", a explicat ministrul.
   
Criza, care afectează 250.000 de pasageri, potrivit Autorităţii pentru administrarea aeroporturilor (Aena), a izbucnit vineri seara, cu închiderea aeroporturilor Madrid-Barajas, cele din insulele Canare şi Baleare, pe măsură ce controlorii au refuzat să mai lucreze.
   
Aeroporturile s-au transformat vineri seara în gigantice săli de aşteptare. La Madrid s-au format cozi lungi de aşteptare, unii dintre pasageri preferând să se aşeze pe jos.
  
  "Este insultător, trăim într-o ţară de lumea a treia, avem controlori incompetenţi şi un Guvern incompetent", a declarat Laura Torres, o avocată în vârstă de 37 de ani, care voia să plece împreună cu soţul ei către Canare.
   
O grevă a controlorilor de trafic aerian era prevăzută pentru sfârşitul lui decembrie, iar această mişcare a izbucnit brusc, într-un moment în care spaniolii au cinci zile libere.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close