Antena 3 CNN Externe Spion portughez, prins când vindea informații NATO unui agent rus

Spion portughez, prins când vindea informații NATO unui agent rus

Spion portughez, prins când vindea informații NATO unui agent rus
Sursa foto: Foto: Pixabay
24 Mai 2016   •   19:03

Un spion portughez a fost arestat, după ce a fost prins în timp ce dădea informații clasificate ale NATO unui agent rus. Este vorba despre un agent dublu care cerea 10.000 de euro pentru fiecare document secret pe care îl dădea Rusiei, relatează Digi24. Mai mult, și agentul rus care a cumpărat informațiile a fost arestat. 

Agentul dublu, pe care presa portugheză l-a identificat ca fiind Frederico Carvalhão, făcea parte din SIS, Serviciul de Informații al Portugaliei, care se ocupă cu securitatea internă și contraterorism.

Bărbatul este acum acuzat că a vândul informații secrete cu privire la NATO și Uniunea Europeană, către serviciile secrete din Rusia. Frederico Carvalhão ar fi călătorit, încă din 2014, în diverse capitale europene pentru a se întâlni cu un agent rus căruia îi preda informațiile obținute. Nu știa, însă, că este atent supravegheat de unitatea de contra-spionaj a SIS.

Carvalhão este acuzat că cerea 10.000 de euro pentru fiecare document pe care îl furniza Rusiei.

Vinerea trecută, portughezul a călătorit la Roma pentru o întâlnire cu agentul rus care urma să aibă loc sămbătă. Poliția italiană și agenți ai serviciului secret portughez au precizat că l-au prins, în flagrant, chiar în timp ce dădea documentele agentului rus.

De asemenea, și presupusul agent rus a fost a arestat întrucât nu era vorba despre un diplomat cu imunitate.

„După o operațiune comună a procurorului, poliției judiciare și SIS și cooperarea cu autoritățile italiene, două persoane au fost arestate în Roma pentru spionaj, corupție și încălcarea secretului de stat”, a precizat poliția portugheză într-un comunicat.

Rusia a sporit ofensiva de spionaj împotriva NATO și Europa, dar aceste este un incident extrem de rar în care o întâlnire față în față între doi spioni a fost deconspirată, scrie The Telegraph.  

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close