Antena 3 CNN Externe Spionaj în favoarea Iranului. Un militar britanic, găsit vinovat

Spionaj în favoarea Iranului. Un militar britanic, găsit vinovat

Spionaj în favoarea Iranului. Un militar britanic, găsit vinovat
06 Noi 2008   •   15:43

Un translator al armatei şi profesor de salsa care lucra pe conducerea forţelor NATO din Afganistan a fost găsit vinovat pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Iranului.
Caporal Daniel James, care lucra pentru generalul David Richards, recent numit şeful armatei brtianice, a fost acuzat de faptul că a trimis emailuri detaliate despre mişcările de trupe către ataşatul militar al ambasadei iraniene din Kabul.
James negat acuzaţiile, pretinzând că încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Iranul şi proteja generalul cu vrăji voodoo. Juriul încă mai are de dezbătut două capete de acuzare ce privesc transmiterea unor rapoarte speciale.
James, născut în Iran cu numele din Esmail Mohammed Beigi Gamasai, a trimis o serie de mailuri codate între 2 noiembrie şi 18 decembrie 2006. Într-un mail către colonelul Mohammed Hossein Heydari arăta că forţele aliate organizează o tabără la graniţa dintre Iran şi Irak şi adăuga ?aveţi grijă de acel loc. Orice altă treabă pe care o aveţi cu mine, vă stau la dispoziţie?, sub semnătura "Esmail traducătorul."
Pe 16 decembrie, în timpul unei vizite în Marea Britanie, James i-a promis colonelului Heydari un ?cadou foarte frumos?. În acea noapte a zburat la Amsterdam, i-ar a doua zi a primit un răspuns: ?mulţumesc pentru cadou?. În aceeaşi zi a fost arestat la baza RAF Brize Norton din Oxfordshire, unde aştepta să revină la Kabul.
Născut la Teheran, el a intrat în regat în adolescenţă, apoi şi-a schimbat numele. A servit în armata britanică timp de 18 ani. În martie 2006 este trimis în Afganistan, unde curând începe să lucreze ca traducător Farsi, limba sa natală şi Dari, dialect afgan. Ajunsese într-o poziţie foarte sensibilă şi de încredere, ce includea o colaborare zilnică cu genralul Richards, conducerea forţelor aliate şi membri ai guvernului afgan.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close