Antena 3 CNN Externe Sri Lanka se luptă cu o criză economică devastatoare: ”Fără mâncare vom muri”

Sri Lanka se luptă cu o criză economică devastatoare: ”Fără mâncare vom muri”

Mii de oameni au stat vineri la coadă benzină în capitala comercială a Sri Lanka, iar prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a avertizat despre o penurie de alimente, în timp ce națiunea insulară se luptă cu o criză economică devastatoare.

Sri Lanka se luptă cu o criză economică devastatoare: ”Fără mâncare vom muri”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    20 Mai 2022   •   16:28

Cozi uriașe s-au format în multe părți din Colombo, un oraș de aproximativ 900.000 de locuitori, în timp ce rezidenții au încercat să se aprovizioneze cu combustibil, care este este extrem de puțin disponibil, guvernul rămânând fără valută.

”Au fost livrate doar aproximativ 200 de butelii, deși erau aproximativ 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un șofer cu jumătate de normă aflat la coadă pentru a treia zi, în speranța că va procura gaz de gătit pentru familia sa de cinci persoane. Alte sute erau la rând, cu cilindrii goali lângă ei.

„Fără gaz, fără ulei de kerosen, nu putem face nimic”, a spus Shazly. "Ultima opțiune ce? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută."

Sri Lanka, dependentă de turism se confruntă cu o penurie îngrozitoare de valută, combustibil și medicamente, iar activitatea economică a încetinit puternic.

Transportul public este epuizat și tstrăzile sunt libere, deoarece majoritatea oamenilor rămân acasă din cauza deficitului de benzină.

Wickremesinghe, avertizând și despre o criză alimentară, a promis că va cumpăra suficient îngrășământ pentru următorul sezon de plantare pentru a crește productivitatea și a satisface cererea de hrană a celor 22 de milioane de locuitori.

O decizie din aprilie anul trecut a președintelui Gotabaya Rajapaksa de a interzice toate îngrășămintele chimice, a redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, încă nu au avut loc importuri substanțiale.

„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon Yala (mai-august), se iau măsuri pentru a asigura stocuri adecvate pentru sezonul Maha (septembrie-martie)”, a spus premierul într-un mesaj pe Twitter joi.

„Îndemn sincer pe toată lumea să accepte gravitatea situației”.

Japonia, care are legături economice de lungă durată cu insula, a declarat că va oferi un grant de urgență de 3 milioane de dolari pentru medicamente și alimente, a declarat ministerul său de externe.

Litro Gas, administrată de stat, speră să înceapă să distribuie 80.000 de butelii pe zi până sâmbătă, dar trebuie să se străduiască să umple un deficit estimat de 3,5 milioane de butelii de pe piață, a declarat președintele Vijitha Herath pentru Reuters.

Guvernul a făcut, de asemenea, apel la licitații pentru a procura gaz de gătit în valoare de 120 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, prețurile au crescut, pentru gazul de gătit, precum și pentru alimente și alte produse esențiale.

Prețul unei butelii de gaz pentru gătit de 12,5 kg a crescut la aproape 5.000 de rupii (14 USD) de la 2.675 de rupii în aprilie

×
Subiecte în articol: Sri Lanka benzina gaz criza economica
Parteneri
Profesorii au respins ultima ofertă a Guvernului şi continuă protestul
x close