Antena 3 CNN Externe Standard&Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabilă la NEGATIVĂ

Standard&Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabilă la NEGATIVĂ

Standard&Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabilă la NEGATIVĂ
Sursa foto: Foto: balkaninsight.com
13 Dec 2013   •   19:52

Standard&Poor's a înrăutăţit perspectiva ratingului Bulgariei de la stabilă la negativă, din cauza creşterii economice lente, a ratei ridicate a şomajului şi a incertitudinilor politice provocate de protestele de stradă frecvente, scrie Bloomberg.
    
Agenţia de evaluare financiară a confirmat ratingurile Bulgariei pentru datoriile pe termen lung şi scurt la nivelul BBB/A-2. Moody's a atribuit Bulgariei rating Baa2, iar Fitch Ratings BBB-, pentru datoriile pe termen lung.
    
Perspectiva negativă arată o probabilitate de unu la trei ca S&P să reducă ratingul Bulgariei în următorii doi ani, dacă mediul politic se va înrăutăţi şi va avea un efect negativ asupra perspectivelor de creştere, deja reduse, se arată într-un comunicat al S&P.
  
 În perioada 2010-2012, creşterea economică medie a Bulgariei a fost de 1%, potrivit agenţiei.
  
 "Pentru 2013 ne aşteptăm la stagnare economică, efectul cheltuielilor publice şi al exporturilor mai mari fiind anulat aproape complet de consumul intern şi investiţiile private anemice", se arată în comunicat.
    
S&P consideră că incertitudinile politice şi posibilitatea organizării de alegeri anticipate vor încetini adoptarea reformelor, cu efect negativ asupra economiei.

Bulgaria este afectată de tulburări politice din luna februarie, când protestele anti-austeritate au dus la căderea guvernului Boiko Borisov. Guvernul minoritar condus de premierul Plamen Oreşarski a venit la putere după alegerile din luna mai şi a rezistat la două moţiuni de cenzură şi la protestele de stradă în care este denunţat sistemul politic corupt.
    
Guvernul anticipează pentru 2014 o creştere economică de 1,8%, uşor peste estimarea FMI, de 1,6%.
 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close