Stanişev, acuzat de un oponent bulgar că a dat mită pentru a fi preşedinte PES

de A.M.P    |    11 Mai 2013   •   22:50
Stanişev, acuzat de un oponent bulgar că a dat mită pentru a fi preşedinte PES Foto: Agerpres
Fostul premier bulgar Serghei Stanişev este acuzat de un fost ministru bulgar, membru al formaţiunii conservatoare GERB, că a oferit mită pentru a deveni preşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni, premierul Victor Ponta afirmând că acuzaţiile "nu sunt mai mult decât simple neadevăruri", scrie Mediafax.

Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a anunţat, vineri, că intenţionează să îl dea în judecată pentru calomnie pe fostul ministru Ţvetan Ţvetanov, membru al formaţiunii conservatoare GERB.

În urmă cu câteva zile, în contextul campaniei electorale din Bulgaria, Ţvetanov a sesizat Procuratura Generală, acuzându-l pe Stanişev că a fost ales lider al Partidului Socialiştilor Europeni după ce ar fi oferit mită 116 milioane de leva (aproximativ 58 de milioane de euro).

Serghei Stanişev a declarat că este dispus să semneze o declaraţie prin care să renunţe în mod voluntar la imunitate parlamentară după scrutinul de duminică, pentru a fi cercetat în acest caz, subliniind că este vorba de o campanie de discreditare orchestrată de adversarii politici din cadrul GERB.

Într-un comunicat remis sâmbătă, preşedintele PSD, Victor Ponta susţine că acuzaţiile aduse de către fostul ministru bulgar la adresa liderului PES nu sunt mai mult decât simple neadevăruri venite pe fondul luptei electorale din Bulgaria.

"Acuzaţiile aduse de către fostul ministru bulgar Ţsvetan Ţsvetanov la adresa liderului PES, Serghei Stanisev, nu sunt mai mult decât simple neadevăruri venite pe fondul luptei electorale din Bulgaria. Este pur şi simplu ridicol să susţii că ocuparea unei funcţii atât de prestigioase precum preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni poate fi influenţată în vreun fel, în afara practicilor democratice. Este o acuzaţie care aduce ofense întregii familii social-democrate europene şi politicii moderne europene, deopotrivă. Se cunosc tensiunile specifice unei campanii electorale, însa nu există scuze atunci când se ajunge la astfel de atacuri nedemne, care intră în contradicţie cu valorile Uniunii Europene. Am încredere că asemenea conflicte sterile vor fi puse deoparte pentru a asigura o desfaşurare liniştită şi corectă a alegerilor din Bulgaria", susţine Ponta.

În Bulgaria sunt organizate, duminică, alegeri legislative.

ExitPOLL
x close