Antena 3 CNN Externe Stare de urgență în Honduras. Locuitorii desfășoară proteste de amploare în toată țara

Stare de urgență în Honduras. Locuitorii desfășoară proteste de amploare în toată țara

Stare de urgență în Honduras. Locuitorii desfășoară proteste de amploare în toată țara
Sursa foto: Foto: Captura Youtube
02 Dec 2017   •   11:27

Guvernul din Honduras a decretat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă starea de urgenţă pentru a pune capăt manifestaţiilor opoziţiei care iau amploare pe teritoriul ţării, protestatarii denunţând o ”fraudă electorală” la alegerile prezidenţiale de duminică.

Decretul aprobat de preşedintele în exerciţiu Juan Orlando Hernandez 'restrânge pentru o perioadă de zece zile libera circulaţie a persoanelor' între orele 18.00 şi 06.00, a precizat un purtător de cuvânt al guvernului, Jorge Ramon Hernandez Alcerro.

După cinci zile de la scrutinul prezidenţial, acesta nu are încă un învingător, iar autoritatea electorală a anunţat o renumărare a unor procese-verbale litigioase.

În ultimele zile s-au înmulţit manifestaţiile împotriva unei presupuse fraude electorale, convocate de rivalul de stânga al lui Hernandez, Salvador Nasralla, prezentator vedetă al televiziunii naţionale, nou intrat în politică.

Preşedintele conservator Juan Orlando Hernandez vrea un nou mandat, dar candidatura sa este contestată de opoziţie pentru că se bazează pe o decizie controversată a Curţii Supreme, care l-au autorizat pe Hernandez să candideze din nou, în pofida interdicţiei înscrise în Constituţie.

Pe măsura numărării voturilor, rezultatele, foarte strânse, s-au inversat în favoarea şefului statului, care se afla vineri în frunte, cu 42,92% din voturi, în faţa lui Salvador Nasralla, din partea Alianţei opoziţiei împotriva dictaturii, creditat cu 41,42% din opţiuni.

Simpatizanţii lui Nasralla au ieşit în stradă miercuri şi joi, la apelul său, iar vineri mii de persoane au blocat circulaţia în ţară, declanşând ciocniri cu poliţia.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: urgenta Honduras proteste frauda electorala
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close