Antena 3 CNN Externe Stare de urgenţă în mai multe state americane din cauza petei de petrol din Golful Mexic (VIDEO)

Stare de urgenţă în mai multe state americane din cauza petei de petrol din Golful Mexic (VIDEO)

Stare de urgenţă în mai multe state americane din cauza petei de petrol din Golful Mexic (VIDEO)
01 Mai 2010   •   17:51


După Louisiana şi Florida, alte două state americane, Alabama şi Mississippi, au decretat starea de urgenţă din cauza petei de petrol din Golful Mexic. "Mareea neagră" provocată de scufundarea unei platforme petroliere, la 22 aprilie, a atins deja litoralul, în zona deltei fluviului Mississippi.

NASA a prezentat imagini care arată gravitatea situaţiei. Pata de petrol este pe coasta statului Louisiana şi se întinde pe sute de metri. De teama unei catastrofe, Florida, Alabama şi Mississippi au decretat stare de urgenţă pentru a beneficia de ajutorul administraţiei federale americane.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama spune că autorităţile americane trebuie să ia măsuri pentru ca pe viitor aceste accidente să nu mai aibă loc şi consideră că grupul britanic care a exploatat platforma este unicul responsabil de catastrofă.

"British Petroleum este responsabilă în faţa legii şi va plăti pentru operaţiunile de curăţare. Dar noi suntem pregătiţi să ne îndeplinim responsabilităţile faţă de orice zonă afectată", a spus liderul de la Casa Albă.

Reprezentanţii companiei britanice neagă acuzaţiile şi spun că pata de petrol nu a ajuns la ţărm şi nu afectează oamenii.

800.000 de litri de petrol se deversează în fiecare zi din cauza platformei scufundate la 22 aprillie. Baraje plutitoare au fost instalate deja pe aproape 50 de kilometri pentru a împiedica înaintarea petrolului, iar echipele de intervenţie au incendiat deja o parte a petei.

Potrivit experţilor, pagubele ar putea fi mai mari decât după naufragiul petrolierului Exxon Valdez în Alaska, în 1989, cel mai grav dezastru de acest gen din istoria Statelor Unite.



Antena 3

×
Subiecte în articol: louisiana Florida alabama Mississippi
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close