Stare de urgenţă naţională în Mexic din cauza unei epidemii de gripă aviară

de A.M.P    |    03 Iul 2012   •   09:04
Stare de urgenţă naţională în Mexic din cauza unei epidemii de gripă aviară Foto: AFP/Mediafax
Mexicul a declanşat luni stare de urgenţă privind sănătatea animală pe teritoriul său din cauza unei epizootii (epidemie - n.r.) de gripă aviară înalt patogenă, care a afectat deja 1,7 milioane de păsări, dintre care 870.000 au murit sau au fost sacrificate, a anunţat Ministerul Agriculturii, citat de AFP.
   
"Dispozitivul naţional de urgenţă pentru sănătate animală a fost activat (...) cu scopul de a diagnostica, a preveni, a controla şi eradica virusul gripei aviare de tip A, subtipul H7N3", potrivit unui buletin al ministerului apărut în Jurnalul Oficial.
   
Prezenţa virusului a fost depistată la 20 iunie. Acesta este transmisibil "prin contact direct sau indirect între animale, produse sau subproduse (...) infectate", a precizat el.
   
Vineri, Organizaţia Mondială a Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură (FAO) a confirmat această epizootie  (epidemie - n.r.) în Mexic şi a anunţat că 1,7 milioane de păsări au fost contaminate, dintre care 870.000 au murit, în zece ferme din statul Jalisco (vest).
   
Dispoziţiile anunţate luni includ în special măsuri de carantină, sacrificarea, vaccinarea şi distrugerea produselor infectate.
   
Ministerul Agriculturii a precizat că avicultura "contribuie cu 40 la sută din volumul total" al creşterii de animale în ţară, astfel că "pierderile economice" generate de această epidemie "sunt şi vor fi ireparabile".
   

x close