Antena 3 CNN Externe Un stat membru NATO amenință că își va retrage trupele în caz de război cu Rusia | ”Voi rechema toate trupele, până la ultimul soldat”

Un stat membru NATO amenință că își va retrage trupele în caz de război cu Rusia | ”Voi rechema toate trupele, până la ultimul soldat”

În mijlocul crizei din Ucraina vine o manevră militară surpriză - o operațiune croată care produce confuzie.  Președintele Zoran Milanović a anunțat marți că țara își va retrage trupele din forțele NATO din Europa de Est dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei.

Un stat membru NATO amenință că își va retrage trupele în caz de război cu Rusia | ”Voi rechema toate trupele, până la ultimul soldat”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Ian 2022   •   09:19

Dar Milanović, un fost lider al social-democraților din țară, a fost apoi contrazis de ministrul de externe Gordan Grlić-Radman al guvernului de centru-dreapta al țării.

Și a reieșit curând că forțele Croației din Polonia s-au întors deja acasă la începutul acestei săptămâni, la sfârșitul unei desfășurări de rutină – așa cum este documentat pe site-ul web al ministerului croat al apărării.

Grupul de luptă NATO din Polonia a scris pe Twitter în urmă cu câteva zile că va primi „în curând” un nou contingent croat. Dar ziarul croat Jutarnji List a raportat apoi că țara nu era programată să trimită o nouă unitate în acest an - așa că nu ar exista forțe care să se retragă dacă va exista o invazie rusă a Ucrainei în următoarele săptămâni sau luni.

Milanović are o relație aspră cu guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Andrej Plenković și s-a ciocnit în mod repetat cu membrii săi.

Comentariile lui Milanović au provocat și confuzie pentru că, deși președintele este comandantul șef al armatei croate, desfășurarile NATO sunt gestionate de ministerul apărării, cu aprobarea parlamentului.

Potrivit mai multor relatări din presa locală, Milanović a declarat, într-o vizită la o fabrică de cofetărie, că Croația nu va fi implicată în criza dintre Rusia și Ucraina. „Croația nu va trimite nicio trupă în cazul unei escalade. Dimpotrivă, va rechema toate trupele, până la ultimul soldat croat”, a spus el.

„Tot ceea ce se întâmplă în anticamera Rusiei”, a mai spus Milanović. „Trebuie să ajungem la un acord care să țină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a adăugat el.

El a spus că există și alte modalități de a conserva Ucraina în „în întregime sau 99 la sută din teritoriul său” și „de a o ajuta din punct de vedere economic”, potrivit Politico.

Dar Grlić-Radman, ministrul de externe, a spus că comentariile lui Milanović nu au nicio legătură cu poziția guvernului. El a spus unui reporter de la Frankfurter Allgemeine Zeitung din Germania că „președintele nu vorbește pentru Croația, ci pentru el însuși. Suntem și vom rămâne un membru loial al NATO. Tot ceea ce facem, facem în consultare cu partenerii noștri.”

„În vremuri ca acestea, este deosebit de important să arătăm solidaritate între parteneri, iar Croația va face acest lucru în UE și în NATO”, a adăugat el.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close