Antena 3 CNN Externe Statele europene, fără gaze ruseşti la iarnă? Nou conflict între Rusia şi Ucraina

Statele europene, fără gaze ruseşti la iarnă? Nou conflict între Rusia şi Ucraina

Statele europene, fără gaze ruseşti la iarnă? Nou conflict între Rusia şi Ucraina
Sursa foto: Foto: Mediafax
04 Sep 2011   •   23:07
Un nou conflict al gazelor naturale se desfăşoară între Rusia şi Ucraina, ceea ce înseamnă că la iarnă este posibil ca ţările europene să fie din nou lipsite de gazele venite din Rusia. Ucraina solicită o reducere a preţului gazelor ruseşti, în vreme ce Rusia forţează achiziţionarea reţelei de transport ucrainean.

Mesajul preşedintelui rus Dmitri Medvedev a fost unul dur şi fără ambiguităţi. “Am spus clar: dacă vor gaze mai ieftine, trebuie să se integreze cu noi într-un spaţiu economic comun. Dacă nu vor asta, atunci să ne facă o ofertă comercială bună, cum ar fi să ne vândă sistemul lor de transport al gazelor. Nu vor nici una din aceste variante, vor doar reduceri de preţ”, a spus Medvedev.

Ucraina plăteşte în acest moment 400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale şi doreşte o reducere substanţială a acestui preţ.

Pre
şedintele ucrainean Viktor Ianukovici a păstrat un ton ponderat în această dispută. “Va trebui să rezolvăm această problemă împreună. Nu avem altă opţiune şi timpul va arăta că vom putea găsi o soluţie”, a menţionat liderul ucrainean.

Ucraina consideră că pretenţiile Moscovei încalcă tratatul încheiat în anul 2009 şi este posibil ca acest diferend comercial să fie adus în faţa unui tribunal internaţional.

 

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close