Antena 3 CNN Externe Statele membre UE, invitate de CE să întocmească "liste negre" cu paradisurile fiscale

Statele membre UE, invitate de CE să întocmească "liste negre" cu paradisurile fiscale

Statele membre UE, invitate de CE să întocmească "liste negre" cu paradisurile fiscale
Sursa foto: Foto: gdefon.com
07 Dec 2012   •   08:49

Comisia Europeană (CE) recomandă statelor membre să identifice, utilizând criterii comune, "paradisurile fiscale" şi să le plaseze pe "liste negre" naţionale, dar şi să gestioneze problemele ce permit unor firme să evite plata impozitelor la un nivel just.

Potrivit Reprezentanţei CE, Comisia a prezentat, joi, un plan de acţiune pentru a reacţiona mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale.

Planul conţine un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât şi viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să îşi protejeze bazele de impozitare şi să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim, se arată într-un comunicat, remis Mediafax.

"Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în UE prin evaziune şi fraudă fiscală. Această sumă nu este doar o pierdere scandaloasă de venituri foarte necesare, ci şi o ameninţare la adresa impozitării corecte. În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naţionale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluţii unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei pieţe unice, într-o economie globalizată, neconcordanţele şi lacunele din legislaţiile naţionale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esenţială o poziţie puternică şi coerentă a UE împotriva evazioniştilor şi a celor care îi favorizează", a declarat comisarul european pentru impozitare, Algirdas Šemeta.

Ca primă acţiune imediată, CE a adoptat două recomandări menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate şi coordonate cu privire la anumite probleme stringente.

Prima recomandare, arată sursa citată, prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaţionale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale şi să le plaseze pe "liste negre" naţionale. De asemenea, sunt prezentate măsuri detaliate destinate să convingă aceste ţări din afara UE să aplice standardele de guvernanţă ale UE.

A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă, fiind sugerate modalităţi de a aborda aspecte tehnice şi lacune juridice pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel just.

"Statele membre sunt încurajate să îşi revizuiască convenţiile privind evitarea dublei impozitări, pentru a evita ca ele să determine absenţa totală a obligaţiilor fiscale. Statele membre ar trebui să adopte şi o regulă generală comună antiabuz, în temeiul căreia ele ar putea să ignore orice înţelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale şi să stabilească în schimb impozite pe baza activităţii economice propriu-zise", se mai arată în comunicat.

Alte iniţiative prevăzute în planul de acţiune prezentat includ un Cod al contribuabililor, un Număr de identificare fiscală la nivelul UE, o revizuire a dispoziţiilor antiabuz din directivele UE relevante, precum şi ghiduri comune de urmărire a fluxurilor financiare.

În scopul de a îmbunătăţi şi mai mult activitatea din cadrul UE referitoare la concurenţa fiscală dăunătoare, statele membre sunt încurajate să revigoreze activităţile referitoare la Codul de conduită al UE privind impozitarea întreprinderilor. În cazul în care soluţiile de eliminare a anumitor neconcordanţe nu sunt convenite şi puse în aplicare în timp util şi în mod eficient, Comisia, dacă este cazul, va elabora propuneri legislative în acest sens. Se recomandă, de asemenea, extinderea sferei de cuprindere a codului de conduită prin includerea de regimuri fiscale speciale pentru persoanele fizice foarte bogate.

Comisia, pentru a se asigura că planul de acţiune prezentat este aplicat, va înfiinţa instrumente de monitorizare activă şi tabele de punctaj noi, pentru a menţine ritmul în lupta împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale. O nouă Platformă pentru buna guvernanţă fiscală va monitoriza şi va raporta cu privire la aplicarea de către statele membre a recomandărilor.

Planul de acţiune şi recomandările vor fi prezentate Consiliului miniştrilor de finanţe al UE şi Parlamentului European.


×
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close