Antena 3 CNN Externe Statele Unite ale Americii ar fi spionat Olanda din 1946 până în 1968

Statele Unite ale Americii ar fi spionat Olanda din 1946 până în 1968

Statele Unite ale Americii ar fi spionat Olanda din 1946 până în 1968
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    23 Noi 2013   •   21:56

Statele Unite ale Americii ar fi spionat Olanda din 1946 până în 1968, scrie ziarul olandez NRC, care se bazează pe documente furnizate de Edward Snowden, informează sâmbătă Xinhua, potrivit Agerpres.

Nu se ştie exact comunicaţiile căror persoane au fost monitorizate, când s-a întâmplat exact şi cu ce scop. Este de asemenea neclar, potrivit documentelor furnizate de Snowden, dacă acţiunile de spionaj au încetat după 1968.

Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a dorit să ţină acest lucru secret de teamă că relaţiile dintre Olanda şi Statele Unite ar putea fi puse în pericol, menţionează documentele.

În octombrie, NSA a recunoscut că a monitorizat e-mail-uri şi convorbiri telefonice în Olanda, însă a negat că ar considera această ţară "o ţintă".

Ministrul de interne olandez Ronald Plasterk a confirmat schimbul de date între serviciile de informaţii olandeze şi NSA, însă a condamnat interceptarea de convorbiri telefonice şi e-mail-uri fără autorizaţie.

Documentele arată, de asemenea, că şi alţi aliaţi ai SUA, precum Belgia, Germania, Franţa şi Norvegia, au fost spionaţi începând din 1946.

În plus, documentele arată că NSA a "infectat" mai mult de 50.000 de reţele de calculatoare la nivel mondial până la jumătatea anului 2012 cu softuri proiectate pentru a fura informaţii sensibile. Printre ţările vizate în mod special se numără China, Rusia, Venezuela şi Brazilia.

Potrivit Washington Post, NSA lucrează la acest tip de spionaj cibernetic din 1998.

×
Subiecte în articol: SUA Olanda spionaj Edward Snowden
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close