Antena 3 CNN Externe Statele Unite ale Americii au datorii totale de peste 14.300 de miliarde de dolari

Statele Unite ale Americii au datorii totale de peste 14.300 de miliarde de dolari

Statele Unite ale Americii au datorii totale de peste 14.300 de miliarde de dolari
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Mai 2011   •   19:16
Guvernul american are datorii de 14.300 de miliarde de dolari şi va atinge în curând plafonul maxim de îndatorare, stabilit de Congresul SUA, conform BBC.

Dar guvernul american nu este deloc sărac, deţinând active ce includ aproximativ un milion de clădiri, terenuri în suprafaţă totală de 2,63 kilometri pătraţi dar şi aur în valoare de peste 370 de miliarde dolari.

La acestea, se adaugă reţeaua interstatală de autostrăzi sau companii de utilităţi.

Unii economişti conservatori iau în calcul „intrarea” în cele peste 4,170 de tone de aur din renumitul seif al statului, Fort Knox. "Stă acolo degeaba. Având în vedere preţul ridicat şi problemele majore legate de îndatorare, cred că ar trebui să vindem", a afirmat Ron Utt, membru al centrului de cercetare al Heritage Foundation.

O eventuală vânzare de active ar trebui să se desfăşoare ordonat, fără a surprinde pieţele, potrivit administraţiei prezidenţiale. Totodată, vânzarea rezervei de aur nu poate fi considerată o soluţie.

"Vânzarea aurului este doar la un pas de vânzarea muntelui Rushmore", a afirmat un important oficial al administraţiei prezidenţiale, sub protecţia anonimatului.

Plafonul de îndatorare al Statelor Unite este stabilit de Congres şi reprezintă nivelul maxim al datoriilor pe care le poate avea guvernul federal. Congresul a majorat ultima dată plafonul în februarie 2010, la aproape 14.300 de miliarde de dolari.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close